‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe la 4 la 10 mii de dolari pentru susținerea afacerilor la sate

De la 4 la 10 mii de dolari pentru susținerea afacerilor la sate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cei care doresc să pună pe picioare o afacere la sat ori să o dezvolte pe cea care o deține pot beneficia de granturi nerambursabile prin intermediul GAL-urilor, grupurilor de acțiune locală.

Acestea sunt finanțate de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul unui program polonez de cooperare pentru dezvoltare – Polish AID cu sprijinul USAID în Moldova și are drept scop dezvoltarea satelor prin implementarea și consolidarea abordării de tip LEADER.

„Banii vor fi acordați GAL-urilor. După care, acestea vor organiza concursuri de finanțare pentru micro-proiecte și proiecte mici. Pentru micro – proiecte se poate primi maxim 4 mii de dolari, pentru proiectele mici, până la 10 mii de dolari. Finanțarea va fi făcută în funcție de prioritățile pe care le are GAL-ul în strategia de dezvoltare locală”, a precizat coordonatorul proiectului Ana Chihai.

De regulă, prioritățile GAL-urilor țin de încurajarea înființării și dezvoltării afacerilor agricole, precum și modernizarea localităților rurale.

„O bună parte din activități, strategii, priorități țin de agricultură, de susținerea antreprenorilor care au nevoie de tehnică agricolă nouă ori poate vor să-și dezvolte gospodăriile țărănești, uscătorii de fructe, fabrici de produse lactate. Așa gen de activități sunt eligibile spre finanțare”, a precizat coordonatorul proiectului.

Pachetul de documente necesar pentru a obține acești bani trebuie să conțină cererea de finanțare, certificatul de înregistrare al afacerii și formularul de aplicare.

„De menționat că și beneficiarii de granturi trebuie să vină cu un coeficient de finanțare. Acesta este stabilit de membrii grupului de acțiune locală, dar în general ar fi vorba de un coeficient de 35 % din suma proiectului. De exemplu, dacă valoarea proiectului este de 100 de mii de lei, beneficiarul trebuie să vină cu 35 de mii de lei”, a explicat Ana Chihai.

În prezent, în țara noastră sunt 32 grupuri de acțiune locală. Iar alte 16 noi vor fi create în cadrul acestui proiect, care de asemenea, vor putea acorda finanțare neramburasabilă doritorilor de a înființa ori dezvolta afaceri la sate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›