Investițiile în agricultură, de la începutul acestui an, se cifrează la circa 550 de milioane de lei, ceea ce a permis crearea a 239 de locuri noi de muncă și a 286 de locuri de muncă sezoniere. Suportul financiar  oferit de stat agricultorilor prin Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural a constituit în acest an circa 900 de milioane de lei.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), instituția responsabilă de gestionarea fondului, a acceptat pentru plată dosarele depuse de 440 de fermieri, care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 milioane de lei. În total, Agenția a recepționat până în prezent 887 de cereri de sprijin financiar, cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe cereri de subvenționare sunt pentru achiziția tehnicii și utilajului agricol. AIPA a autorizat spre plată 272 de dosare, în valoare totală de circa 28 milioane de lei, pentru achiziția a 790 de unități de tehnică și utilaj agricol performant.

Agricultorii solicită, de asemenea, subvenționarea investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. Până în prezent, s-a reușit autorizarea spre plată a 31 de dosare din totalul de 79 de cereri depuse. În rezultat, circa 20 milioane de lei sunt oferiți pentru crearea și modernizarea a 73 de unități de procesare a producției agricole.

În top mai sunt și subvențiile pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. În acest sens, AIPA a reușit să autorizeze spre plată 81 de dosare recepționat din cele 180 de cereri de solicitare a sprijinului financiar. Valoarea subvențiilor autorizate, în acest sens, constituie 7,6 milioane de lei.

Totodată, anual, 5% din valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ceea ce constituie circa 45 milioane de lei, sunt direcționate pentru acordarea subvențiilor în avans pentru tineri și femeilor fermier ce se lansează pentru prima dată în proiecte start-up.

În anul curent, deja 21 de producători agricoli debutanți și-au inițiat afaceri, cu un plan de investiții de peste 18 milioane de lei, ce vor genera crearea a peste 70 de locuri noi de muncă.

Aportul statului pentru dezvoltarea celor 21 de proiecte start-up urmează a fi de peste 12 milioane de lei, surse disponibile în fond. Din totalul dosarelor, 62% sau 13 dosare sunt depuse de femei fermieri. Cele 21 dosare recepționate sunt în proces de evaluare.

Menționăm că, din totalul dosarelor depuse în anul 2018, au fost autorizate spre plată 7194 cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 966,9 milioane de lei.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here