‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDeclarații: Statul falimentează producătorii locali de energie regenerabilă

Declarații: Statul falimentează producătorii locali de energie regenerabilă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un grup de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, din Republica Moldova se plânge că, în plină criză, statul falimentează producătorii locali.

Aceștia spun că, peste noapte au fost instituite reguli ce au pus în dificultate producătorii. În loc să câștige din investiții, aceștia ajung datori, transmite IPN.

Potrivit lor, orice tergiversare va agrava și mai mult problema alimentării cu energie electrică a Republicii Moldova. Producătorii speră să fie auziți de premierul Natalia Gavrilița, care este și președinta Comisiei pentru Situații Excepționale.

Într-o conferință de presă, avocatul Vitalie Malai a declarat că reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice. 

„Republica Moldova are doar două surse de energie – solară și vântul. Sunt două surse care pot fi utilizate la nivel național, dar cu părere de rău, ele nu sunt valorificate. Iar cei care au investit deja în aceste stații de producere sunt blocați. În prezent, cât de straniu nu ar fi, toți producătorii au ajuns în pragul falimentului”, a notat avocatul.

Potrivit lui, astăzi există o putere instalată, deja funcțională, de peste 125 de MW – ceea ce ar asigura cu energie electrică 10% din necesarul țării. Potențialul este de încă 200 MW minimum.

Sunt persoane care ar dori să investească în această ramură. Dar deciziile din ultima perioadă, mai ales cele adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale, determină și actualii producători să-și stopeze activitatea.

‹ adv ›

S-a creat situația în care producătorii nu obțin mijloace financiare ca urmare a investițiilor făcute, dimpotrivă se aleg cu datorii. 

„De exemplu, cineva a produs energie electrică de o sută de mii de lei, însă îi vine cea de-a doua factură în care el este dator cu o sută cinzeci de mii de lei. Astfel de exemple sunt practic la toți. Mulți dintre ei sunt cu două milioane și mai mult în minus”, afirmă avocatul.

În opinia sa, totul se întâmplă pentru că s-a creat o practică de a procura energia de la producătorii locali la un tarif de 97 de bani. 

„Ne impun mai bine să staționăm decât să activăm. Atunci când în plină criză era clar că energia electrică se va scumpi, în loc să fie create instrumente de garantare pentru economie și prețuri stabile, se introduc reguli noi care duc la majorarea cheltuielilor pentru toți – producători, furnizori, operatori de sistem, iar apoi se vor reflecta în facturile finale .Acum este greu de activat. Începând cu luna ianuarie a acestui an, noi am pompat în sistemul energetic 702 mii de KW – în ianuarie, februarie, martie. Până în ziua de astăzi, nouă nu ni s-a plătit măcar un bănuț”, afirmă Victor Aghinie, proprietar de stație eoliană. 

Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, a menționat că problemele nu au apărut peste noapte, dar în ultima perioadă acestea s-au acutizat.

„Aceste probleme vin la pachet cu o sumedenie de costuri foarte mari. Riscul să falimentăm afacerea noastră, și nu doar a familiei mele, ci a tuturor producătorilor de energie regenerabilă, este foarte mare. Este riscul să eșueze un domeniu întreg și să ajungem în incapacitate de plată”, a mai spus Zinaida Plămădeală.

‹ adv ›

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile au făcut apel către prim-ministra Natalia Gavrilița. Ei solicită să fie auziți de către autorități pentru a identifica soluții.

‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Salut,
    Cat de greu este sa scrii un articol , astfel incat sa fie explicit pentru cei cel citesc???
    Am citit acest articolul de cateva ori si tot nu inteleg care sunt adevaratele probleme intalnite de producatorii de energie regenerabila. A venit o factura de incasare de 100 mii si a venit alta de plata de 150 mii . De unde s-a luat cea de 150 mii? Daca vreti sa spuneti ca cheltuielile depasesc veniturile, scrieti explicit si documentat , nu dupa ureche.
    Ca se practica un pret de achizitie mic , cine il practica si in baza caror acte/intelegeri ????

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›