‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDeficitul de lapte în Ucraina ajunge la un milion de tone

Deficitul de lapte în Ucraina ajunge la un milion de tone

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În timp ce întreprinderile de procesare a laptelui din țara noastră zac în ruine, întreprinderile de produse lactate planifică să aducă lapte, ca materie primă, din Polonia vecină. Aceasta este o ilustrare a stării alarmante din sectorul zootehnic ucrainean, unde laptele ca materie primă a devenit un deficit, scrie lyberti.com.

Specialiștii de la Asociația producătorilor de lapte sunt de părerea că aceasta nu este soluția pentru problema dată. Din Polonia pot fi aduse câteva mii de tone, în timp ce deficitul de lapte constituie un milion de tone. Anul acesta, pentru prima dată în istoria Ucrainei, volumul producției de lapte va fi mai mic de 10 milioane de tone – 9,7 milioane tone, cu 3,8 la sută mai puțin decât în anul trecut.

Cauza principală constă în reducerea șeptelului de vaci cu lapte în sectorul industrial – cu mai mult de 30 mii de vaci în decurs de 20 de ani. În anul 2016 statul a anulat regimul special de susținere a sectorului zootehnic și altceva mai bun și mai eficient nu a inventat.

Pe specialiști îi îngrijorează și alt fapt – dacă nu vor fi reguli transparente privind circuitul terenurilor arabile, atunci când va funcționa piața funciară, șeptelul de vaci cu lapte va fi redus și mai mult, iar deficitul de lapte – materie primă va crește enorm.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›