‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDezinfecția solului în solar cu sulfat de cupru toamna

Dezinfecția solului în solar cu sulfat de cupru toamna

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sulfatul de cupru (CuSO4) este întrebuințat ca mijloc eficient de combatere a bolilor, în special a infecțiilor fungice ale plantelor. În România, sulfatul de cupru este omologat pentru utilizare în agricultură ca și îngrășământ sau pentru prepararea altor produse, de exemplu Zeamă Bordeleză.

În general, stropirile cu fungicide ce conțin cupru au atât acțiune preventivă, cât și protectoare. Odată însă ce organismul patogen intră în plantă, fungicidele care conțin cupru, nu-l pot elimina. În acest caz, cuprul are rolul de a împiedica sporularea din interiorul plantei.

În mare parte, sulfatul de cupru sau piatra vânătă se folosește la stropirea legumelor, pomilor, viței de vie pentru controlul manei, utilizându-se de obicei concentrații de 0,75-1% sulfat de cupru și 0,5-0,75% var nestins sau 1-1,5% var stins pasta pentru prepararea Zemei Bordeleze.

‹ adv ›

Sulfatul de cupru utilizat pentru dezinfecția solului se consideră a fi una dintre cele mai ieftine și sigure metode la îndemâna legumicultorilor, în condițiile în care Zeama Bordeleză este unul dintre produsele admise inclusiv pentru utilizare în agricultura ecologică (verificați inscripțiile de pe ambalaj).

Din start, însă, ar trebui să menționăm că nici să exagerăm cu stropiri excesive atât ale solului, cât și ale plantelor cu produse ce conțin cupru nu trebuie.

Acumularea cuprului în sol modifică treptat compoziția solului, ducând la cloroză în plante. Produsele obținute conțin mai puține proteine ​​- ca urmare, calitatea se pierde. Plantele pierd vigoarea și nu produc o recoltă bogată.

‹ adv ›

În agricultura ecologică, de exemplu, există reglementări care nu permit utilizarea anuală a mai mult de 6 kg cupru substanță activă per hectar.

Sulfatul de cupru se caracterizează printr-o aciditate crescută. Acest factor trebuie luat în considerare la pregătirea solului pentru plantarea, de exemplu, a plantelor decorative, care nu tolerează un mediu acid – bujori, păducel.

Caracteristicile sulfatului de cupru sunt de așa natură, încât poate sărăci sau îmbogăți solul. Doar utilizarea corectă a tratamentului, precauțiile și respectarea proporțiilor în prepararea soluției de lucru vor aduce beneficii.

‹ adv ›

Dezinfecția de toamnă a solului este foarte utilă pentru solurile de turbă cu deficit de cupru, iar pentru cernoziomuri, sulfatul de cupru este recomandat să fie folosit mai rar. În mod tradițional, este folosit pentru dezinfectarea serei și solarului.

Eliminarea din sol a sporilor dăunători ne poate proteja de multe probleme, de aceea, pe lângă alte tipuri de dezinfecție (dezinfecția termică, cu flacără deschisă), nu ar trebui să neglijați nici această metodă. Acesta asigură o dezinfecție la suprafața solului.

Pregătirea pentru utilizare

Sulfatul de cupru se întrebuințează ca bază pentru amestecurile Bordeaux (Zeamă Bordeleză) și soluțiii burgunde). Le puteți procura gata preparate pentru tratament, dar unii încă decid să le prepare de sine stătător.

Prepararea amestecului Bordeaux. Pentru a prepara fungicidul, veți avea nevoie de:

  • sulfat de cupru;
  • var;
  • apă;
  • recipiente pentru diluarea componentelor și amestecarea lor.

Pentru a prepara soluția de Zeamă Bordeleză se iau 100-150 de grame de sulfat de cupru bine mărunțit (pentru a obține 1-1,5% a soluției de lucru), se pun într-un vas din plastic și se dizolvă bine în 5 litri de apă.

Separat, în alt vas din plastic, se pun 110-120 de grame de var stins în 5 litri de apă (dacă aveți var obișnuit, nestins, bulgări, fărâmițați cantitatea necesară și adăugați 5 litri de apă).

După care, turnăm câte puțin sulfat de cupru în soluția de var, amestecând permanent soluțiaCondiția obligatorie este ca reacția să aibă loc în mediul bazic – adică turnăm sulfatul de cupru în var. Altfel, se formează un precipitat.

Nu folosiți ustensile metalice pentru a evita o reacție chimică! Recipientul trebuie să fie din plastic sau sticlă!

Tratarea solului cu sulfat de cupru

Acest produs este popular la noi și e folosit deja de mulți ani, datorită faptului că e unul dintre cele mai ieftine. Principalele lucrări de dezinfecție a solului se vor face după recoltare, la sfârșitul lunii octombrie.

Pregătirea parcelelor din toamnă este cheia pentru iernarea de succes și pentru răsaduri sănătoase primăvara. Efectuați dezinfecția pe vreme calmă, fără vânt, la temperaturi de la 5°C la 20°C.

Cu acesta pot fi prelucrate și suprafețele serei sau solarului pentru o dezinfecție locală.

Înainte de a începe lucrul, solul este mai întâi pregătit pentru dezinfecție, acest lucru necesită:

  • îndepărtarea resturilor vegetale și frunzelor căzute de pe suprafața parcelei;
  • afânarea parcelei, nivelarea și aerarea solului prin afânare;
  • îndepărtarea rădăcinilor și buruienilor.

Există două moduri de a aplica soluția pe sol:

  1. să pulverizați preparatul;
  2. să stropiți din abundență solul afânat.
    Ieftin și des folosit, sulfatul de cupru este popular. Dar, fiind o substanță moderat toxică, necesită precauții în utilizare.

Dozarea sulfatului de cupru sau a preparatelor care îl conțin trebuie făcută conform instrucțiunilor. Regularitatea aplicării depinde de caracteristicile solului și de alte metode de dezinfectare utilizate. Încălcările pot afecta negativ starea solului, sănătatea plantelor și pot provoca prejudicii sănătății oamenilor.

Dacă soluția ajunge pe piele, se recomandă clătirea cu apă cât mai repede posibil, pentru a evita consecințele neplăcute.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›