‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 25 mai, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDin 1 iulie, noi reguli pentru activitatea de comerț cu amănuntul

Din 1 iulie, noi reguli pentru activitatea de comerț cu amănuntul

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) informează că, începând cu 1 iulie 2023, mai multe tipuri de comerț cu amănuntul nu vor mai fi admise în baza patentei de întreprinzător, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor corespunzătoare efectuate în Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător.

Este vorba de activitatea de comerț la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, pentru continuitatea desfășurării activității comerciale, contribuabilii au oportunitatea de trecere la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă – sau să se înregistreze într-o altă formă organizatorico-juridică.

În acest sens, pentru titularii patentelor de întreprinzător pentru activitățile menționate supra, în calitate de alternativă, legislația fiscală prevede activitatea independentă – activitate desfășurată de către o persoană fizică rezidentă fără a constitui o formă organizatorico-juridică.

Majorarea limitei venitului obținut

SFS menționează că, a fost majorat plafonul de vânzări din activități independente până la 1,2 milioane de lei într-o perioadă fiscală.

Perioadă nelimitată de activitate și cel mai mic impozit pe venit

Alte beneficii ale activității independente ar fi că, perioada de activitate este nelimitată, iar cota impozitului pe venit este cea mai mică din Europa și constituie 1% din venitul din vânzări. 

‹ adv ›

De asemenea, activitatea independentă nu este limitată la un anumit tip de unități de comerț.

Achitarea impozitului pe venit din activitate independentă

Achitarea trimestrială a impozitului pe venit se va efectua în baza Avizului de plată eliberat de SFS, în funcție de vânzările înregistrate (la oficiul poștal, sucursalele băncilor, prin terminalele de plată sau online prin intermediul portalului www.sfs.md sau www.mpay.gov.md).

Fără raportare și evidență contabilă

Contribuabilul trebuie doar să păstreze facturile fiscale de procurare a mărfurilor, iar în cazul procurării de mărfuri de la persoanele fizice acestea urmează a fi înregistrate în Registrul de evidență a procurărilor, care se va prezenta la SFS la finele perioadei de gestiune.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›