‹ pub ›
12 C
Chișinău
2 apr. 2020
12 C
Chișinău
‹ pub ›
‹ pub ›

Drama producătorilor de căpșuni din Europa: fructele zac în câmpuri și pe rafturile magazinelor

‹ link sponsorizat ›

Recomandate

Subvenții 2020: 470 de cereri recepționate de AIPA

De la începutul lunii februarie, Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepţionat spre examinare...

Peste 10 produse interzise spre export de către Comisia Economică Euroasiatică

Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice (CEE) a decis să interzică până pe data de 30 iunie 2020 exportul...

AgroMeteo: Cod galben de îngheț pe întreg teritoriul țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de înghețuri pe întreg teritoriul țării, valabil în perioada...
‹ pub ›

Advertoriale

Echipa ADAMA Moldova este în suportul fermierului chiar și în situație de criză

Odată cu instaurarea regimului de carantină, ADAMA Agricultural Solutions își continuă activitatea… însă la distanță. Directorul general ADAMA Polonia, Republica Moldova și...

Compania Aectra Agrochemicals ajută spitalele românești

Valorile ce caracterizează compania AECTRA sunt date de integritate, responsabilitate și implicare, iar în aceste momente de criză nu puteam să rămânem...
‹ pub ›

Consumatorii aleg produse mai puțin perisabile, iar acest lucru afectează vânzările fructelor moi, în special cererea pentru căpșuni.

Potrivit Fruitnet.com, criza provocată de coronavirus a stimulat mărirea cererii pentru anumite categorii de produse alimentare, dar se pare că are un impact teribil asupra producătorilor europeni de căpșuni, deoarece consumatorii sunt orientați spre produse mai puțin perisabile.

‹ pub ›

În consecință, producătorii raportează o scădere dramatică a cererii, care apare în cel mai rău moment posibil – sezonul de vârf a campaniei de recoltare a căpșunilor, în mare parte, în regiunea mediteraneană.

„Este un dezastru. Prețurile scad în continuare. Se pare că a existat o scădere a consumului, deoarece, în acest moment dificil, familiile nu văd căpșunile drept esențiale și preferă să cumpere citrice, mere, pere și kiwi”, a declarat Bruno Barcella, directorul Salvi Milano.

Potrivit lui, situația a devenit și mai gravă datorită creșterii substanțiale a cantității de fructe.

„Principalele zone de producție din sudul Italiei au intrat în perioada recoltelor sporite, dar și Spania și Grecia au avut recolte bune. Drept rezultat, avem comerțul pe jumătate distrus pe toate piețele europene, fără excepție”.

‹ pub ›

Se pare că și în regiunea spaniolă Huelva, producătorii de căpșuni se străduiesc să facă față unei scăderi grave a cererii.

Situația a fost agravată de închiderea frontierei Spaniei cu Maroc, împiedicând ca aproximativ două treimi din lucrătorii sezonieri să intre în țară în perioada campaniei de recoltare.

„Vom urmări când se vor deschide frontierele. Această schimbare a avut loc într-o perioadă foarte dificilă, când multe fructe se coc. Recoltarea căpșunilor este în perioada de vârf, iar afinele, zmeura și murele sunt următoarele care vor trebui recoltate”, a explicat Rafael Domínguez, manager Freshuelva.

‹ pub ›

În Grecia situația este critică. În sudul Cretei, primarul orașului Gortyn – Lefteris Kokolakis a declarat că un număr mare de producători sezonieri, inclusiv cultivatorii de căpșuni, au suferit „daune economice enorme” ca urmare a măsurilor de urgență luate pentru a limita răspândirea coronavirusului.

„Pe lângă dificultățile și constrângerile cu care se confruntă zilnic producătorii în încercarea de a produce și comercializa recolta, vânzările de căpșuni aproape că au dispărut în ultimele săptămâni, întrucât căpșunile sunt produse foarte perisabile, iar consumatorii nu le pot păstra mai multe zile”.

Astfel, cantități enorme de căpșuni se strică în caserole sau pe rafturi în fiecare zi, afectând veniturile familiilor producătoare.

Amintim că, în aceeași situația au ajuns și producătorii de căpșuni din țară, care urmează să obțină primele recolte în a doua jumătate a lunii aprilie, însă nu au piață de desfacere.

‹ pub ›

Video

‹ pub ›

Alte subiecte

‹ link sponsorizat ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

‹ pub ›

Recente

Tadjikistan: Prețurile pentru usturoi au crescut de peste 25 de ori

Usturoiul a devenit un produs aproape inaccesibil pentru populația din Tadjikistan. De altfel, este și imposibil de găsit în rețelele comerciale a...

Subvenții 2020: 470 de cereri recepționate de AIPA

De la începutul lunii februarie, Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepţionat spre examinare 470 de cereri din partea...

Peste 10 produse interzise spre export de către Comisia Economică Euroasiatică

Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice (CEE) a decis să interzică până pe data de 30 iunie 2020 exportul anumitor tipuri de produse alimentare...
‹ pub ›

Comentarii

‹ pub ›

Important

Peste 10 produse interzise spre export de către Comisia Economică Euroasiatică

Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice (CEE) a decis să interzică până pe data de 30 iunie 2020 exportul anumitor tipuri de produse alimentare...