‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
5.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători de căpșune: Nu vom putea comercializa recolta și nici măcar pleca peste hotare...

Producători de căpșune: Nu vom putea comercializa recolta și nici măcar pleca peste hotare pentru a rambursa creditele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Necesitatea creării unui fond de susținere pentru producătorii agricoli mici și mijlocii devine una din ce în ce mai evidentă, în condițiile în care fermierii suportă pierderi importante în această perioadă.

Primii care vor avea de suferit sunt producătorii de căpșune în sere din țară, mai ales, că în mai puțin de o lună aceștia vor obține primele recolte, pe care, însă, nu știu unde le vor comercializa.

În acest context, producătorii de legume și culturi bacifere din țară își propun să înainteze o scrisoare deschisă Guvernului în care solicită asigurarea pieței de desfacere pentru produse.

„Prima recoltă va fi obținută de către fermierii ce produc căpșune în sere începând cu data de 15 aprilie. Nu știm unde aceasta va fi comercializată, deoarece producătorii mizau pe piața locală sau export. Au rămas valabile doar magazinele, care vor fi arhipline. „Vacanța de rambursare” de 2 luni este inutilă pentru acești producători, deoarece ei oricum nu au cum vinde recolta, când este începutul sezonului și prețurile mari, și nu vor avea bani pentru a rambursa creditele. Vor fi afectați producătorii mici, care au credite. Totodată, și prețul va fi mai scăzut, în condițiile în care consumatorii nu vor avea resurse financiare. Unii nici nu planifică să recolteze”, a explicat Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”.

‹ adv ›

În cadrul discuțiilor producătorilor de bacifere și legume, fermierii ce produc căpșune au menționat: pe lângă faptul că nu au unde comercializa recolta, din cauza carantinei impuse, nu vor putea nici măcar pleca peste hotare pentru a lucra și rambursa creditele luate de la bănci pentru dezvoltarea afacerilor.

Astfel, cele mai stridente necesități ale producătorilor țin de:

  • asigurarea punctelor de vânzare cu respectarea restricțiilor dictate de carantină;
  • colaborarea Guvernului cu producătorii pentru estimarea pierderilor și identificarea soluțiilor de acoperire a acestora;
  • asigurarea livrărilor de produse;
  • asigurarea accesului la forțe de muncă, în special, în timpul culesului. Inclusiv, permiterea șomerilor și persoanelor invalide ce beneficiază de indemnizații să activeze cu menținerea indemnizațiilor sociale.

Cu toate acestea, problemele menționate sunt cele identificate la moment, însă producătorii susțin că acestea ar putea fi mult mai multe în plin sezon.

Amintim că, mai mulți fermieri au anunțat despre faptul că în unele regiuni organele de control nu cunosc care sunt măsurile ce trebuie aplicate pentru a evita răspândirea coronavirusului și fac abuz de putere.

‹ adv ›

FOTO: xinhuanet.com; imagine simbol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›