‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 14 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDumitru Sîrghi, legumicultor: „Munciți. Noua generație preferă ce se obține ușor, însă după va...

Dumitru Sîrghi, legumicultor: „Munciți. Noua generație preferă ce se obține ușor, însă după va plăti mult mai scump pentru asta”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dumitru Sîrghi este un tânăr de 32 de ani care cultivă legume și fructe pe o suprafață de 2,5 hectare în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Coșnița”.

În prezent, deține 8 solarii cu roșii, castraveți și ardei, iar în câmp deschis crește dovlecel, vinete, varză, cartof, ceapă, coacăz, pepene verde ș.a.

Din copilărie îi plăcea agricultura, iar pasiunea aceasta a deprins-o de la părinți. Tot de la aceștia a moștenit și primele trei solarii.

„Când eram copil, colegii mei jucau fotbal în timpul liber, eu însă ardeam de nerăbdare să merg în câmp pentru a-mi ajuta părinții. Aveam o plăcere deosebită să văd cum s-au dezvoltat culturile. Nu cred că poți face agricultură fără pasiune”, spune Dumitru Sîrghi

La 21 de ani s-a căsătorit, iar pentru a-și putea întreține noua familie, în primii ani a plecat să muncească peste hotare, a adunat o sumă de bani, iar revenind acasă, a mai contractat și câteva credite, luând decizia de a investi toate finanțele acumulate în agricultură.

„Un factor determinant pentru dezvoltarea afacerii a constituit accesul la irigare. Grație reabilitării SCI „Coșnița” prin intermediul programului Compact, avem posibilitatea să irigăm cu apă direct din râul Nistru. Această apă, spre deosebire de cea provenită din sursele artizanale, conține toate microelementele necesare creșterii plantelor”, a afirmat Dumitru.

Totuși, fiecare an vine la pachet cu noi provocări pentru agricultori. Pe lângă condițiile meteo instabile, evenimente neprevăzute cum ar fi pandemia de Covid-19 sau războiul din Ucraina, au creat multe impedimente producătorilor, mai ales în ceea ce privește exporturile.

Dumitru Sîrghi însă nu se lasă descurajat, fiind într-un permanent proces de identificare a noilor piețe de desfacere. Cât despre vânzările pe piața locală, antreprenorul relevă că produsele de import afectează prea mult prețul celor autohtone.

„Pe lângă acest factor, ne ciocnim și de puterea redusă de cumpărare, întrucât tot mai puțini oameni rămân în țară și au venituri foarte mici. O altă provocare o reprezintă și lipsa brațelor de muncă, majoritatea persoanelor apte de a lucra au luat calea străinătății”.

‹ adv ›

Agricultorul privește spre viitor cu planuri mărețe. Nu îi este frică de schimbări, motiv pentru care a decis ca în anul viitor să-și extindă varietatea culturilor.

Astfel, pe lângă creșterea legumelor, se va ocupa și de cultivarea pomușoarelor, în special a căpșunelor. Întrebat dacă nu regretă că anii tinereții i-a dedicat mai mult muncii și mai puțin distracțiilor, Dumitru a răspuns fără ezitare că dacă ar da timpul înapoi, nu ar schimba nimic.

În ceea ce privește tinerii de azi, agricultorul are și un mesaj:

„Ieșiți să lucrați. Dacă generația voastră preferă tot ce se obține ușor, să știți că odată cu trecerea anilor, veți plăti mult mai scump pentru asta. Viitorul este în mâinile voastre, dar acesta nu se construiește trăind pe internet, ci muncind în viața reală”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›