‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExperiența unor legumicultori. Duc la reciclare plasticul utilizat și obțin bani pe el

Experiența unor legumicultori. Duc la reciclare plasticul utilizat și obțin bani pe el

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cele mai des întâlnite deșeuri din plastic în agricultură sunt: pelicula de mulci care se folosește pentru formarea biloanilor (legume, căpșun) și liniile de irigare, cu termen de exploatare de până la 12 luni.

În cazul producătorilor de legume, ei schimbă pelicula de mulcire în fiecare an, de aceea preferă să aibă o grosime de 30 de microni. Această peliculă are și un preț mai ieftin comparativ cu cele ce au o grosime mai mare. După utilizare, pelicula ajunge, de regulă, la gunoi, pentru că nu mai poate fi utilizată.

În cazul peliculei de 30 de microni grosime, pentru a acoperi un hectar e nevoie de 8 000 de metri liniari, adică în jur de 250 de kilograme de peliculă. Iar pentru a uda un hectar este nevoie de 8 000 de metri liniari de echipament pentru irigare, ceea ce reprezintă 75-80 de kilograme de linie de irigare.

Deci, de pe 1 hectar irigat și cu peliculă de mulci, se generează aproximativ 330 kg de plastic.

Ce fac, de regulă, fermierii cu plasticul pe care îl utilizează în activitatea lor cotidiană?

Îi dau foc la marginea câmpului, îl aruncă  la gunoi sau îl lasă pe câmp, cu gândul că se va descompune,însă el se încorporează în sol.

Practicile respective sunt neprietenoase mediului. Astfel, Programul Agricultura Performantă în Moldova susținut de USAID, încurajează agricultorii să ducă toate aceste deșeuri la prelucrare, și pot obține bani pe ele.

‹ adv ›

Valeriu Papuc, din satul Pârâta, din raionu Dubăsari va duce pentru prima dată în acest an plasticul utilizat în agricultură la reciclare.

„Pe dealuri este foarte mult gunoi și peste tot este plastic. De cele mai multe ori oamenii dau foc acestor deșeuri, respectiv, se poluează, atât aerul, cât și solul. Așa am ajuns la concluzia că trebuie să dăm plasticul la reciclare. Avem linii de picurare. Le folosim din primăvară până în toamnă, apoi le punem în saci și le depozităm”, susține agricultorul.

Agricutorul spune că are deja colectate câteva kilograme de plastic.

„Am strâns tot ce am folosit pe terenurile proprii. De pe cele 3 hectare am colectat anul trecut 39 kilometri de bandă. În acest an, la fel voi lua 39 de kilometri. Nu știu câte kilograme sunt exact. Vom colectat și tot ce folosim în cadrul cooperativei, de exemplu anul trecut am luat 104 kilometri de bandă pentru irigare. Anul ăsta irigăm 20 de hectare. Respectiv, vom avea mai mult plastic”, explică agricultorul.

Prețul plasticului la reciclare variază, în acest an, între 2 lei și 3,5 lei kilogramul.

„Cred că vom duce când vom avea în jur de o tonă. Sunt cheltuieli când duci câte puțin. Prin luna octombrie-noiembrie îl vom da la reciclare, după ce vom termina toate lucrările din câmp”, a precizat fermierul.

‹ adv ›

Iar Mihai Urâtu, din satul Ustia aceslași raion are deja experiență în acest sens. A dus pentru prima data plastic la prelucrare în 2018. 

„Acum doi ani ni s-a achitat 4 lei kilogramul. Anul acest nu știu cât e prețul. Dar și patru lei e foarte puțin. Ca să aduni un kilogram de peliculă, știi câți metri trebuie să fie? Foarte mulți. Noi, toamna, după ce terminăm toate lucrările mai verificăm odată câmpurile și adunăm și sticlele uitate de muncitori, tot ce găsim. Sunt mândru că pot practica o agricultură prietenoasă mediului. Iubesc natura. Noi doar un an ne folosim de pământ, dar deșeurile care rămân pot aduce daune mult timp înainte. Cine să aibă grijă de sol, dacă nu noi?”, a precizat fermierul.

În țara noastră sunt mai multe companii de reciclare (vezi lista aici), care colectează de la fermieri deșeurile din plastic.

„Deșeurile din plastic nu trebuie să fie murdare. Fermierii ne contactează în prealabil și aduc deșeurile la depozitul nostru. Apoi le cântărim și achităm fermierului de la 2 la 4 lei per kilogram. Achitarea o facem prin transfer sau cash. Eliberăm și facturi evident”, ne-a comunicat reprezentantul unei companii din Chișinău.

Asemenea companii activează și în municipiul Bălți, dar și la Cahul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›