Cele mai des întâlnite deșeuri din plastic în agricultură sunt: pelicula de mulci care se folosește pentru formarea biloanilor (legume, căpșun) și liniile de irigare, cu termen de exploatare de până la 12 luni.
În cazul producătorilor de legume, ei schimbă pelicula de mulcire în fiecare an, de aceea preferă să aibă o grosime de 30 de microni. Această peliculă are și un preț mai ieftin comparativ cu cele ce au o grosime mai mare. După utilizare, pelicula ajunge, de regulă, la gunoi, pentru că nu mai poate fi utilizată.
În cazul peliculei de 30 de microni grosime, pentru a acoperi un hectar e nevoie de 8 000 de metri liniari, adică în jur de 250 de kilograme de peliculă. Iar pentru a uda un hectar este nevoie de 8 000 de metri liniari de echipament pentru irigare, ceea ce reprezintă 75-80 de kilograme de linie de irigare.
Deci, de pe 1 hectar irigat și cu peliculă de mulci, se generează aproximativ 330 kg de plastic.
Ce fac, de regulă, fermierii cu plasticul pe care îl utilizează în activitatea lor cotidiană?
Îi dau foc la marginea câmpului, îl aruncă la gunoi sau îl lasă pe câmp, cu gândul că se va descompune,însă el se încorporează în sol.
Practicile respective sunt neprietenoase mediului. Astfel, Programul Agricultura Performantă în Moldova susținut de USAID, încurajează agricultorii să ducă toate aceste deșeuri la prelucrare, și pot obține bani pe ele.
Valeriu Papuc, din satul Pârâta, din raionu Dubăsari va duce pentru prima dată în acest an plasticul utilizat în agricultură la reciclare.
Agricutorul spune că are deja colectate câteva kilograme de plastic.
Prețul plasticului la reciclare variază, în acest an, între 2 lei și 3,5 lei kilogramul.
Iar Mihai Urâtu, din satul Ustia aceslași raion are deja experiență în acest sens. A dus pentru prima data plastic la prelucrare în 2018.
În țara noastră sunt mai multe companii de reciclare (vezi lista aici), care colectează de la fermieri deșeurile din plastic.
Asemenea companii activează și în municipiul Bălți, dar și la Cahul.
Comentarii