‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 20 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExpert: Caisul își schimbă arealul de cultivare

Expert: Caisul își schimbă arealul de cultivare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Înghețurile de primăvară care au afectat, potrivit MADRM, circa 70-80% din suprafețele livezilor de cais, au contribuit la reducerea prognozelor privind recolta globală de fructe cu 15-20% mai mică, în comparație cu media ultimilor trei ani.

Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, a explicat cum a avut loc, în plan regional, afectarea culturii caisului de înghețurile de primăvară.

„În condițiile anului respectiv, în zona de Sud a început înflorirea în perioada 12-20 martie, pe când în condițiile zonei de Centru, adică mai aproape de frontiera de Nord, cum este la Telenești, Florești, caisul a înflorit la vreo 12- 14 zile, adică cu o întârziere față de Sud cu vreo 14 zile. Aici unele soiuri abia de începeau să înflorească la perioada aceea și nu au fost atât de puternic afectate de înghețurile târzii de primăvară”.

Potrivit lui Peșteanu, observațiile acestea demonstrează cert că, în situația caisului, urmărim o „migrare” regională a culturii, iar producătorii caută soluții pentru a face față condițiilor agroclimatice nefavorabile.

„Acest lucru ne demonstrează faptul că această cultură, caisul, își schimbă arealul de cultivare. Cultura respectivă trece din zona de Sud spre zona de Nord și, din an în an, tot mai mulți producători aduc soiuri noi, precum Kyoto, Lady Cot, Big Red care sunt rezistente la temperaturile reduse și înfloresc mai târziu”.

Actualmente, pe piața angro, un kilogram de caise variază între 16 și 25 de lei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›