‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExperții Rospotrebnadzor vin în inspecție în Moldova

Experții Rospotrebnadzor vin în inspecție în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Rospotrebnadzor va inspecta dacă întreprinderile din Republica Moldova sunt gata să reia exporturile de produse alimentare către Federația Rusă.

Experții Serviciului Federal de Supraveghere în Domeniul Protecției Consumatorilor și Bunăstării Populației al Federației Ruse „Rospotrebnadzor” vor efectua controale la întreprinderile din Republica Moldova pentru a stabili dacă acestea sunt gată să reia exporturile de produse alimentare în Federația Rusă, anunță RIA Novosti, citat de Sputnik.

Precizăm că această decizie a fost luată după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la care a făcut bilanțul întrevederii cu președintele moldovean, Igor Dodon, și în cadrul căreia a declarat că, cel mai probabil, numărul întreprinderilor cu drept de export în Federația rusă va fi majorat.

„Noi pregătim vizita unui grup e experți Rospotrebnadzor care vor verifica dacă întreprinderile alimentare din Republica Moldova sunt gata să reia livrările de produse alimentare către Federația Rusă respectând normele de calitate și siguranță”, a declarat șeful serviciului fitosanitar rus din Federația Rusă.

În septembrie 2013, Rospotrebnadzor a impus embargo la produsele alimentare din Republica Moldova pentru că avea obiecții la calitatea acestora. Mai apoi, interdicția a fost ridicată, doar că numai pentru unele întreprinderi din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Până în 2006, cota vinurilor moldovenești pe piața din Federația Rusă constituia 60 la sută. În 2013, Moldova a reușit să recupereze doar 10-12 la sută din acea cotă. Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au înrăutățit în vara anului 2015, atunci când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, car a fost semnat la Bruxelles de Guvern.

În baza acestui document, mărfurile din Uniunea Europeană au acces liber pe piața din Republica Moldova. Autoritățile de la Moscova au temerea că, pe această cale, prin Republica Moldova, pe piețele CSI și Uniunii Vamale, pot pătrunde mărfurile europene, iată de ce au și impus restricții la importul unor produse din țara noastră.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›