‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportul de cereale din Ucraina, blocat

Exportul de cereale din Ucraina, blocat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Comerțul în porturile Ucrainei este blocat, a declarat președintele Vladimir Zelenski, care a cerut comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru ca transporturile de grâu să poate fi reluate, iar o criză alimentară globală să fie, astfel, prevenită, scrie Digi24.

Vladimir Zelenski a făcut aceste comentarii după ce a vorbit cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se afla în vizită la Odesa – principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, unde rachetele au lovit locuri turistice și au distrus mai multe clădiri luni.

„Niciun port nu funcționează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial. Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. Şi în timp, situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecinţe ale crizei preţurilor şi ale foametei din Africa şi Asia. Aceasta este o consecinţă directă a agresiunii ruse, care poate fi depăşită numai împreună – de toţi europenii, de întreaga lume liberă”, a mai spus Vladimir Zelenski. 

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb (porumb) în sezonul 2020 – 2021 și al șaselea pentru exportul de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale. 

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în Ucraina, a declarat vineri un oficial al agenției pentru alimente ONU.

„Trebuie luate măsuri imediate pentru a debloca porturile ucrainene pentru exporturile de grâu”.

Charles Michel a constatat în cursul vizitei la Odesa „impactul războiului rus asupra lanţurilor de aprovizionare mondiale”, în special în ceea ce priveşte cerealele, dintre care multe tone sunt „blocate în port din cauza blocadei ruseşti la Marea Neagră”.

Această blocadă „afectează nu doar economia ucraineană, dar, de asemenea, împiedică accesul lumii la mărfuri alimentare vitale şi pune în pericol securitatea alimentară globală”, a afirmat Michel, conform sursei citate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›