‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile către țările UE au crescut cu 9,4 la sută, în timp ce livrările...

Exporturile către țările UE au crescut cu 9,4 la sută, în timp ce livrările spre CSI au scăzut considerabil

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Exporturile Republicii Moldova către țările Uniunii Europene au crescut cu 9,4 la sută în 2016, față de anul anterior, în timp ce livrările de mărfuri moldovenești spre piața CSI au scăzut cu 15,9 la sută, comparativ cu anul 2015, informează Moldpres.

Date ale Biroului Național de Statistică, făcute publice astăzi, mai relevă că ponderea țărilor UE în total exporturi moldovenești s-a ridicat la 65,1 la sută, față de 61,0 la sută în 2015, iar cota țărilor CSI s-a diminuat de la 25,0 la 20,3 la sută, pe fondul reducerii exporturilor către Kazahstan cu 77,54 la sută, Belarus cu 21,3 la sută și Federația Rusă cu 3,1 la sută.

Circa un sfert din exporturi au reprezentat produsele alimentare, după care urmează articolele manufacturate diverse (23,1 la sută din total) și mașinile și echipamentele pentru transport (15,9 la sută). Structura exporturilor pe grupuri de produse s-a menținut în 2016 la nivelul anului precedent.

Statisticile denotă că importurile au crescut nesemnificativ, atît din țările Uniunii Europene, care s-au majorat cu 1 la sută, cît și din țările CSI, respectiv cu 0,9 la sută.

Evoluțiile per total a exporturilor, creșterea cu 4 la sută, și a importurilor cu 0,8 la sută, sînt peste prognozele Ministerului Economiei, care se aștepta la o reducere în anul 2016 cu 5 la sută a livrărilor de produse moldovenești pe piețele externe față de anul precedent și o diminuare cu 6 la sută a importurilor.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›