Ziua Mondială a Alimentației din acest an marchează 80 de ani de la înființarea FAO, al cărei mandat, încă de la început, a fost acela de a garanta eliberarea umanității de sub povara lipsurilor.
Astăzi, aproximativ 8,2% dintre oameni se confruntă cu subnutriție cronică. Prin comparație, în 1946, aproximativ două treimi din populația globală trăia în zone cu o aprovizionare alimentară inadecvată.
Mai mult, în 2025, se generează calorii mai mult decât suficiente pentru a-i hrăni pe toți.
În timp ce marcăm această zi, îmi amintesc de una din concluziile primului raport mondial privind alimentația: „Alegerea este între a merge înainte și a merge înapoi.”
FAO și statele sale membre au realizat progrese semnificative:
- eliminarea virusului pestei bovine
- stabilirea standardelor de siguranță alimentară Codex Alimentarius
- triplarea randamentelor globale la orez
- negocierea tratatelor internaționale privind practicile de pescuit și resursele genetice
- crearea de sisteme de monitorizare și avertizare timpurie
- dezvoltarea ghidurilor alimentare pentru combaterea malnutriției și supraponderalității.
Când au început invaziile de lăcuste deșertice în 2019, au fost mobilizate 231 de milioane de dolari, ceea ce a economisit pierderi de 1,77 miliarde de dolari și a asigurat hrană pentru peste 40 de milioane de oameni din 10 țări.
Meritul revine statelor membre care au susținut ideea că o lume fără foamete este o lume mai bună pentru toți.
Aceste succese arată ce este posibil atunci când națiunile își pun în comun cunoștințele și resursele, când există vointă politică și parteneriate eficiente.
Menținerea spiritului de cooperare devine tot mai stringentă; sistemele agroalimentare globale sunt interconectate ca niciodată – peste o cincime din totalul caloriilor sunt consumate în afara țării de producție.
În același timp, amenințările globale – șocuri climatice, dăunători, boli, recesiune, conflicte – nu cunosc granițe și pot anula progresele din lupta împotriva foametei.
Niciun stat nu poate combate singur astfel de amenințări transfrontaliere.
Trebuie să ne asigurăm că peste un miliard de oameni care lucrează în sistemele agroalimentare au reziliența necesară pentru a face față riscurilor.
Avem tehnologii, mecanisme financiare, politici favorabile, cunoștințe și capacitatea de a atinge obiectivul de eradicare a foametei.
Asigurarea accesului la piețe este un factor-cheie pentru reducerea inegalităților și garantarea disponibilității alimentelor.
Participarea deplină în piață înseamnă acces la semințe rezistente la secetă, norme durabile, standarde fitosanitare armonizate, tehnologii digitale, sisteme de avertizare timpurie.
Inițiativa FAO „Mână în Mână” identifică și prioritizează investițiile acolo unde sărăcia și foametea sunt cel mai răspândite.
Inițiativa „O Țară, Un Produs Prioritar” sprijină produsele agricole naționale unice
Programul de Cooperare Sud-Sud și Cooperare Triunghiulară recunoaște rolul statelor în curs de dezvoltare în economia globală.
Inițiativa „Sate Digitale” facilitează accesul fermierilor la tehnologii digitale și comerț electronic.
Alianța Globală G20 Împotriva Foametei și Sărăciei unește statele pentru mobilizarea investițiilor în eradicarea foametei.
La FAO, această viziune este canalizată prin Patru Priorități:
- O Producție Mai Bună – fermierii produc mai mult cu mai puține resurse;
- O Nutriție Mai Bună – calitatea contează la fel de mult ca și cantitatea;
- Un Mediu Mai Bun – pentru ecosisteme sănătoase;
- O Viață Mai Bună – pentru comunități rurale demne și prospere.
Împreună, cele Patru Priorități fac posibil ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.
Dacă alegem să nu urmărim aceste obiective, vom merge înapoi. După optzeci de ani, foametea este încă prezentă, dar nu este inevitabilă.
Cu un scop comun, putem – și trebuie – să mergem înainte. Prin colaborare continuă, putem pune capăt foametei. Pentru un viitor mai bun, cu securitate alimentară pentru toți.
Autor: Dr. QU Dongyu, Director General al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).







Comentarii