‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
26.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO oferă linii directoare pentru buna administrare a proprietăților funciare, piscicole și forestiere

FAO oferă linii directoare pentru buna administrare a proprietăților funciare, piscicole și forestiere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un atelier internațional de schimb de experiență pentru buna administrare a proprietăților funciare, piscicole și forestiere a avut loc recent, unde s-au întrunit peste 20 de oficiali responsabili de politici de mediu, alimentație și agricultură, reprezentanți din sectorul neguvernamental, experți ai FAO din Macedonia, Turcia, Kârgâzstan.

Evenimentul a fost organizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în cadrul proiectului „Crearea unui mediu favorabil de politici pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova” implementat cu suportul Facilității Globale de Mediu (GEF).

În cadrul evenimentului a fost prezentat și analizat Ghidul FAO pentru buna guvernanță a proprietăților funciare, piscicole și forestiere (VGGT).

Liniile directoare din acest ghid servesc drept referință și stabilesc principii și standarde acceptate la nivel internațional pentru practicile de guvernare responsabilă pe aceste domenii cu accent pe dreptul de proprietate.

Participanții au discutat legătura și aplicativitatea ghidului în managementul durabil al resurselor naturale.

În ce privește managementul terenurilor, discuțiile au vizat directiva ghidului privind necesitatea stabilirii informațiilor actualizate privind drepturile asupra terenurilor, resurselor piscicole și pădurilor, ca și precondiție pentru îmbunătățirea gestionării lor.

‹ adv ›

Experții FAO din Macedonia, Turcia, Kârgâzstan au relatat experiența statelor în integrarea liniilor directoare în programele de management sustenabil al resurselor naturale și chiar un exemplu de revizuire al codului funciar bazată pe raportarea la liniile directoare VGGT.

„Considerăm că prin acest eveniment am reușit să oferim Republicii Moldova încă un instrument de bune practici care să contribuie la îmbunătățirea cadrelor legale și instituționale prin raportarea la recomandările internaționale în procesul de dezvoltare al strategiilor, politicilor, programelor la nivel național și local. Biroul Regional FAO pentru Europa și Asia Centrală (REU) susține în regiune punerea în aplicare a acestor linii directoare prin activități de asistență tehnică, iar scopul final este consolidarea securității alimentare”, a menționat Tudor Robu, Reprezentantul-adjunct FAO în Republica Moldova.

Ghidul prezintă legătura între drepturile de proprietate funciară și securitatea alimentară națională și are ca obiectiv să contribuie la realizarea progresivă a dreptului la o alimentație mai bună, eradicarea sărăciei, protecția mediului și dezvoltarea socio-economică durabilă.

Ghidul este primul instrument global, comprehensiv, privind drepturile de proprietate și administrare funciară realizat prin eforturi interguvernamentale.

‹ adv ›

Notă: Obiectivul Proiectului „Crearea unui mediu favorabil de politici pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova”, implementat de FAO în Moldova, este de a sprijini introducerea de practici inovatoare de management durabil al terenurilor pentru atingerea neutralității în zonele ce se confruntă cu probleme legate de degradarea terenurilor.

Proiectul implementează o abordare integrată față de practicile agricole inteligente sub aspect climatic, managementul forestier și funciar durabil, în vederea realizării neutralității degradării terenurilor în raioanele Orhei și Rezina, la intersecția interfluviilor Nistru-Cogâlnic, într-o zonă cu suprafața de 92.000 de ha.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›