‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFederația Rusă pune la cale un nou embargo

Federația Rusă pune la cale un nou embargo

‹ adv ›
‹ adv ›

Rusia planifică impunerea unui nou embargo. De asta dată la vinul în vrac, iar în listă ar putea ajunge ducliurile, florile şi conservele din peşte.

„Noi trebuie să majorăm într-atât taxele vamale, încât importul de vin în Rusia să nu mai fie profitabil, sau să interzicem o astfel de afacerebilă de vin în Rusia, sau chiar aproape acest tip de afacere”, a declarat într-un interviu la postul de televiziune Rusia 24, Alexandr Tkaciov, ministrul rus al Agriculturii.

În opinia ministrului importul de vin în vrac este mai profitabil decât producerea lui pe loc. „În cazul în care un fermier plantează viţa de vie, termenul de recuperare a investiţiei este de 15 ani, aşa că mai rentabil este să aduci vin cu cisternele din Africa de Sud”, a adăugat oficialul rus.

Tkaciov a afirmat că fabricile rusești nu ar trebui să devină nişte „secţii de îmbuteliere a vinului” şi că ar trebui dezvoltată producția internă de vin și a unor branduri rusești.

Leonid Popovici, preşedintele Uniunii Viticultorilor şi Vinificatorilor din Rusia s-a arătat sceptic în privinţa realizării acestei intenţii.

„Este o practică obişnuită importul de vin în vrac. Acesta se îmbuteliază în Rusia şi se vinde bine. Este vorba despre o treime din vânzările totale de vin. Acum este imposibil de interzis, pentru că atunci vom pierde o treime din producție. Dacă se majorează taxele şi se începe plantarea de viţă de vie, apoi aceasta începe să dea rod abia peste 5 ani. Doar treptat putem înlocui vinul de import cu cel local, dar pentru asta e nevoie de timp îndelungat”, a declarat Popovici, citat de Mold-Street.

Vadim Drobiz, şeful Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia este şi mai sceptic. „În prezent doar 25% din vinul rusesc este produs pe baza materiei prime locale. Cel puţin până în anul 2025 Rusia va depinde de importul de vin”, a declarat expertul rus.

De unde se importă vin în Rusia // FOTO: vedomosti.ru
De unde se importă vin în Rusia // FOTO: vedomosti.ru

Moldova, principalul furnizor

‹ adv ›

În anul 2014, în Rusia s-au importat 16,85 milioane de decalitri de vin în vrac, adică mai mult de jumătate din vinul produs (circa 30 de milioane de decalitri), arată date ale Serviciului Vamal din Rusia, citate de vedomosti.ru. În anul 2013 importul de vin în vrac a constituit 18,9 milioane de decalitri, sau 75,6% din producția Rusiei (25 de milioane de decalitri).

Potrivit Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia principalul furnizor de vin în vrac rămâne Republica Moldova.

„Chiar dacă din anul 2013 (10 septembrie 2013 n.r.) a fost interzis importul de vin din Republica Moldova, acesta ajunge pe piaţa rusească ca produs din Ucraina”, a precizat Vadim Drobiz.

Ruşii au suferit eşec sau Moldova s-a predat

‹ adv ›

Amintim că la 10 septembrie, serviciul sanitar rus a interzis importul băuturilor alcoolice moldoveneşti în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut la o zi după vizita Patriarhului rus Chiril în Republica Moldova şi la o săptămână după ce vicepremierul Dmitri Rogozin i-a ameninţat pe moldoveni, chiar din Casa Guvernului de la Chişinău, că ar putea rămâne fără gaze, la iarnă, şi ar putea pierde „vagonul“ Transnistriei în drum spre UE. Totodată, interdicţia ruşilor a venit cu câteva minute înainte de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a suspenda hotărârea Guvernului, care a permis concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, pentru un termen de 49 de ani, unei companii din Rusia.

În anul 2014 câteva întreprinderi vinicole din UTA Găgăuzia şi din regiunea separatistă au obţinut dreptul de a exporta vin în Rusia, iar în acest an la acestea s-au mai adăugat alte întreprinderi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii