‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 22 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii au solicitat MAIA convocarea urgentă a ședinței cu reprezentanții agricultorilor și băncile...

Fermierii au solicitat MAIA convocarea urgentă a ședinței cu reprezentanții agricultorilor și băncile comerciale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ieri, 13 martie, președintele Asociației „Forța Fermierilor” a solicitat de la ministrul Agriculturii convocarea urgentă a ședinței cu reprezentanții agricultorilor, care recent au protestat, la care să fie invitați băncile comerciale, ODA și Banca Națională a Moldovei, transmite știri.md.

Subiectul întâlnirii ar fi funcționarea deficientă a mecanismului Creditului de Urgență.

Potrivit reprezentanților Asociației „Forța Fermierilor”, acest produs de creditare garantată cu plafonul de 500.000 de lei a fost creat special pentru fermierii micro și mici din domeniul cerealier, mulți dintre care sunt în dificultate de plată, au întârzieri mai mare de 90 de zile la bănci și au restructurat împrumuturile bancare.

„Creditul respectiv este clasificat ca substandard, se acordă doar pentru mijloacele circulante cu garanția ODA și are perioada de grație de șase luni.

Mecanismul a fost propus de către ministrul Agriculturii ca soluție întârziată pentru salvarea miilor de fermieri care nu au avut resurse minime pentru lucrările de primăvară”, se arată în declarația Asociației. 

Fermierii susțin că, începând cu 01 martie curent, Asociația a monitorizat procesul de acordare a creditelor de urgență și au constatat că, în prezent, sute de fermieri au primit refuzuri de la bănci anume din cauza că agricultorii au bilanțuri negative și întârzieri la plata creditelor. 

„Remarcăm faptul că băncile formulează răspunsuri oficiale foarte vag sau trag din timp cu emiterea refuzului în scris, însă verbal categoric resping solicitările agricultorilor pentru accesarea creditelor de urgență.

Unele bănci dau vina pe regulamentul BNM privind clasificarea creditelor neperformante, chiar dacă în cadrul negocierilor la Ministerul Agriculturii toți reprezentanți ai băncilor au susținut că dacă creditul este garantat, atunci nu e nevoie de intervenția Băncii Naționale”, se mai arată în declarație. 

Aceștia susțin că în două săptămâni, doar la 10 fermieri au fost acceptate cererile de creditare și au fost eliberate garanții de către ODA

„Nemulțumirea agricultorilor micro și mici crește și mulți din ei consideră că din nou au fost mințiți de autorități.

Pentru anticiparea revoltei fermierilor este necesar în termenul proxim să fie organizată ședința cu băncile, ODA și Banca Națională a Moldovei”, au conchis reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”. 

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›