‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii din Galați, nevoiți să-și vândă cerealele la prețuri de nimic pentru că nu...

Fermierii din Galați, nevoiți să-și vândă cerealele la prețuri de nimic pentru că nu mai au loc în depozite

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii gălăţeni sunt nevoiţi să-şi vândă produsele deoarece în judeţul Galaţi nu există destule spaţii de depozitare, silozurile de cereale pe care statul le deţinea înainte de 1989 fiind provatizate, iar noii proprietari au impus taxe importante care îi îndepărtează pe fermieri.

Producătorii de cereale aleg din Galaţi această variantă deoarece în judeţ nu există silozuri, iar camionagii petrec zile la rând în preajma portului. Încărcarea vapoarelor se face cu greutate din cauza nivelului scăzut al Dunării şi a cantităţilor uriaşe de marfă, notează Mediafax.

În prezent, în judeţ mai există doar şase silozuri cu capacitatea de depozitare de până la 10.000 de tone.

Aglomeraţia din port este explicată de producătorii agricoli prin lipsa cumpărătorilor de cereale de pe piaţa autohtonă şi prin nivelul scăzut al Dunării. În plus, în portul gălăţean ajung numeroase cereale din alte judeţe şi din Republica Moldova.

„Producţia noastră merge, aproape toată, către export. Şi din cauza asta. Cei care cumpără au fost din ce în ce mai puţini, probabil legat şi de faptul cu pesta porcină, probleme de acest gen…. Experienţa ultimilor ani arată că preţurile prin depozitare nu au crescut iar depozitarea presupune costuri. Costuri care nu sunt acoperite de creşterile ulterioare de preţ”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Agricole, Petre Grigore.

Autorităţile portuare spun că în ultimele săptămâni traficul de mărfuri în porturile Galaţi şi Brăila s-a triplat faţă în comparaţie cu luna trecută. Din cauza aglomeraţiei din port, şoferii de tir petrec chiar şi cinci zile la coadă şi sunt cu nervii la pământ.

Fermierii care îşi vând produsele toamna obţin câştiguri mici. Preţurile cresc destul de mult iarna şi primăvara, iar cei care au cereale şi alte produse agricole în depozite obţin profituri mari.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›