‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii protestatari: Situația niciodată nu a fost așa dificilă. Criza distruge mii de agricultori...

Fermierii protestatari: Situația niciodată nu a fost așa dificilă. Criza distruge mii de agricultori și zeci de sate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Protestele fermierilor din Republica Moldova continuă, fiind în a cincea zi și extinzându-se geografic în mai multe raioane ale țării.

Agricultorii susțin că sunt nedumeriți de lipsa acțiunilor guvernului și cer intervenția acestuia în soluționarea problemelor.

„Organizația noastră este nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii-protestatari. Vedem evenimentele în toata Europa și remarcăm că imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei care hrănesc țara la masa de negocieri și au identificat soluții.

Totodată, menționăm că recent Uniune Europeană a dispus alocarea 10 mln euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova. Este jumătate din suma minimală, demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii.

Este absolut evident că, fără sprijinul de stat marea majoritatea agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minim tehnologic, mai ales în condițiile când livrarea motorinei române întârzie nepermis de mult. Situația niciodată nu a fost așa de dificilă în sectorul agricol și criza 2022-2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale”.

În aceasta situația critică, asociația Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează, și identificarea urgentă, cu suportul partenerilor externi, a ajutorului financiar de cel puțin 400 mln lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii.

Cei menționații fiind cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani. Astfel se cer intervenții ca plăți directe per hectar de porumb și floarea-soarelui cultivate în 2023.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›