‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii solicită o întrevedere urgentă cu noua șefă a BNM

Fermierii solicită o întrevedere urgentă cu noua șefă a BNM

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asociația Forța Fermierilor salută numirea Ancăi Dragu în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și solicită o întrevedere „urgentă” cu noua șefă a BNM în vederea identificării unor soluții pentru agricultorii aflați în incapacitatea de pată, notează deschide.md, cu referire la scrisoarea adresată conducerii BNM. 

Forța Fermierilor menționează că în ultimii doi ani agricultura a fost afectată de mai multe crize și fermierii nu au avut parte de „ajutor” din partea statului la fel cum s-a procedat în statele din estul Europei, având întârzieri la achitarea creditelor bancare.

„Suntem nevoiți să constatăm, că în 2022-2023 sectorul agrar național a fost grav afectat de multiple crize, generate de război din Ucraina, precum și de calamitățile naturale, perioadă în care practic nu am avut parte de careva acțiuni de ajutor din partea autorităților de stat, spre deosebire de alte țări din Europa de Est. Prin urmare, în prezent sute de fermieri au întârzieri la achitarea creditelor bancare”, se arată în scrisoarea Asociației.

Totodată, Asociația subliniază în scrisoarea sa că fostul guvernator nu a fost deschis pentru comunicare cu producătorii agricoli.

Dorim să atragem atenția că în tot portofoliul de creditare, agricultura reprezintă doar circa 5%. Nu putem să nu menționăm faptul, că reprezentanții Asociației Forța Fermierilor în toata perioada menționată a avut și mai multe întâlniri cu reprezentanții partenerilor externi, atât în Republica Moldova, cât și în Bruxelles.

Am avut întrevederi cu deputații din Parlamentul European, inclusiv cu fostul comisar european pe agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloși, care este gata să contribuie la atragerea mai multor fonduri de sprijin financiar pentru salvarea sectorului agrara din Moldova în contextul consecințelor pe care le suportă țara din cauza războiului din Ucraina. Doar că, pentru aceasta e nevoie de poziția mult mai activă din partea autorităților din Republica Moldova”, se mai arată în scrisoare.

În context, agricultorii solicită o întrevedere „urgentă” cu Anca Dragu, referindu-se inclusiv la „multiple” întrevederi cu partenerii externi.

AO „Forța Fermierilor” solicită respectuos întâlnirea urgentă cu Dumneavoastră în vederea identificării prompte pentru agricultori, care se află în incapacitate de plată, a soluțiilor, care țin de competența Băncii Naționale”, se mai arată în scrisoare.

 În luna noiembrie, agricultorii au desfășurat mai multe proteste, venind cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia afirmă că discuțiile cu reprezentanții Guvernului nu au dat niciun rezultat.

Fermierii cer interzicerea calculării penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, alocarea a 50% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural sub formă de plăți directe pentru suprafețele cultivate cu floarea-soarelui și porumb în 2023.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›