‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 2 octombrie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii sunt îngrijoraţi de faptul că 35 de companii ucrainene au primit dreptul de...

Fermierii sunt îngrijoraţi de faptul că 35 de companii ucrainene au primit dreptul de a livra în moldova carne şi lactate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Autorităţile Moldovei au acordat unui număr de 35 de companii din Ucraina autorizaţii pentru dreptul de a importa pe piaţa moldovenească carne şi lactate de producere ucraineană.

Intervievat de „INFOTAG” preşedintele Uniunii republicane a agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că livrările de produse din carne şi lactate de origine ucraineană „vor înlocui pe piaţă producătorii moldoveni de aceste mărfuri”.

„Începând cu aprilie 2015 producătorii de carne sunt obligaţi să achite TVA de 20 %, pe când producătorii agricoli din Ucraina până la anul 2016 au fost scutiţi de plata TVA. Din anul 2016 întreprinderile din sectorul zootehnic sunt obligate să achite doar o pătrime din sumele TVA calculate, restul sumelor rămân la dispoziţia întreprinderilor”, a menţionat el.

Totodată, preşedintele UniAgroProtect a spus că preţurile la nutreţurile pentru hrană în Ucraina sunt aproximativ cu 30% mai mici decât în Moldova.

„Energia electrică este mai ieftină cu aproape 135% şi gazele naturale – cu 16%”, a remarcat Slusari, afirmând că la toţi factorii menţionaţi este necesar de adăugat şi problema controlului insuficient la hotare, ceea ce contribuie la creşterea contrabandei.

‹ adv ›

UniAgroProtect atrage atenţia şi la faptul că în asemenea condiţii producătorii autohtoni din domeniul procesării producţiei din carne şi lapte nu vor suporta concurenţa cu importatorii din Ucraina, ceea ce va genera falimente în lanţ a producătorilor agricoli ai producţiei primare, în special zeci de mii gospodării ţărăneşti individuale.

Asociaţiile agricultorilor au atenţionat autorităţile despre această problemă încă în vara anului 2015, când au fost nevoite să închidă mai multe puncte de colectare a laptelui. Problema a fost discutata în cadrul aşa numitului pachet agricol care, în pofida promisiunilor, a rămas nesoluţionată. Astfel, pentru protejarea producătorilor autohtoni se propunea de a fi introduse taxe suplimentare la importul în Moldova a produselor similare din Ucraina şi Belarus, cu condiţia că importul din altă ţară va creşte cu peste 15%.

În situaţia în care nicio condiţie nu a fost îndeplinită, asociaţiile propun introducerea taxelor vamale speciale, care măcar parţial al proteja producătorii autohtoni de carne şi lactate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›