Trichoderma este un gen de ciuperci din familia Hypocreaceae, utilizată în controlul bolilor plantelor, dobândirea rezistenței acestora la agenți patogeni, îmbunătățirea proceselor de dezvoltare, stimularea absorbției nutrienților și chiar sporirii randamentelor.
În ciuda faptului că Trichoderma este un agent de control biologic al bolilor, cu cost redus, eficient și ecologic, mai puțini fermieri cunosc și utilizează această soluție.
Unul dintre criteriile de bază atunci când vorbim de eficiența Trichoderma este ca amestecul să fie „viu”, adică să fie respectate cerințele producătorului privind utilizarea Trichodermei, dar și, nemijlocit, aceasta trebuie achiziționată doar de la furnizori de încredere.
În acest articol, discutăm despre rezultatele preliminare obținute de către fermieri la utilizarea Trichoderma de la producătorul recomandat Myco Guardian, disponibilă în cadrul companiei Euroalun, în prevenirea și controlul bolilor la diferite culturi: legume, căpșun și tutun.
Vasile Niculița, legumicultor în conversie ecologică:
Trichoderma viride parazitează pe ciupercile care provoacă boli cum ar fi piciorușul negru la răsad, putregaiurile alb, cenușiu, putregaiul rădăcinilor, făinarea, mana, fuzarioza și altele.
Durata de protecție a culturii asigurată de Trichoderma viride este de 8-12 zile, motiv din care tratamentul trebuie repetat.
Dorin Dolghii,Domami SRL, producător de căpșune care optează pentru metode prietenoase mediului de cultivare:
Un alt producător de căpșune în conversie ecologică, Natalia Ivanova, spune că rezultatele sunt vizibile deja după prima aplicare: