‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 noiembrie, 2024
-3.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFondatoarea Lactavia-Com: Am reușit să ne extindem și am mărit numărul oamenilor care aduc...

Fondatoarea Lactavia-Com: Am reușit să ne extindem și am mărit numărul oamenilor care aduc lapte la punctele de colectare a cooperativei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul de lapte este un sector strategic în asigurarea securității alimentare a țării noastre, deoarece laptele și produsele lactate sunt produse social importante. În ultima perioadă, a scăzut drastic efectivul de animale, inclusiv de vaci mulgătoare, respectiv, a scăzut și producția totală de lapte.

Totuși, există în acest domeniu oamenii care investesc și muncesc pentru a remania sectorul zootehnic din țară. Ludmila Susarencu este un exemplu de putere și pasiune pentru ceea cu ce se ocupă de ani buni. Deși recunoaște că probleme sunt multe și complexe, totuși, încearcă prin propriul exemplu să demonstreze că se poate face o afacere corectă și transparentă.

„De peste 10 ani lucrăm în sectorul dat. Totul a început în perioada în care nu mai aveam un post de muncă și doar câteva animale acasă de care îngrijeam și care ne asigurau un mic venit. tot ceea ce adunam de la cele 4 vaci duceam la piață și astfel adunam bani pentru familie, mai aveam și doi copii care erau studenți. A fost o perioadă destul de complicată, care ne seca de puteri”, ne-a povestit Ludmila Susarencu.

Ideea de a crea o cooperativă care să colecteze lapte de la oamenii din sate a venit ca o salvare pentru antreprenoare, mai ales că au primit și un mic suport financiar.

„Am fost contactată că este un proiect prin care Guvernul Suediei vine cu o donație de 4 mii de dolari pentru a forma o cooperativă, iar membrii cooperativei trebuie să contribuie fiecare cu câte 4 mii de dolari. Desigur că, oamenii de la noi au fost foarte sceptici, mai ales că era vorba de contribuții financiare destul de importante. Nu a fost deloc ușor să-i conving. Până la urmă am reușit și astfel a fost fondată cooperativa de colectare a laptelui Lactavia-Com. Chiar de la început ne-am propus să activăm transparent și să fim corecți cu oamenii. Ne străduim să avem o concurență corectă. Oamenii vin chiar și din satele vecine să aducă la noi lapte, iar noi îi instruim cum să-l păstreze corect, în ce vase să-l aducă ca să nu fie probleme legate de siguranța alimentară. Au fost momente când nu mai aveam unde păstra laptele. Totodată, oamenii care aduc la noi produsul, circa 500, primesc banii pe card. Întotdeauna am fost de părerea că, atunci când vii pe piață trebuie să propui ceva mai bun ca să te deosebești de toți ceilalți”.

‹ adv ›

În scurt timp, cooperativa a devenit cunoscută, iar producătorii aveau încredere în faptul că nu vor fi trași pe sfoară și totdeauna își vor primi banii pentru produsul vândut.

„În anul 2019 am schimbat 2 frigidere noi. La Hiliuți am instalat unul cu o capacitate mai mare și unul în satul Călinești, raionul Fălești. După care am instalat un alt frigider în satul DușmaNI, raionul Glodeni. Așa am început să ne extindem și să mărim numărul oamenilor care aduceau lapte la punctele de colectare a cooperativei”.

Ludmila Susarencu ne-a spus că, procură doar frigidere noi direct de la companiile producătoare pentru că astfel are siguranța că nu va avea probleme cu păstrarea laptelui.

„Pe parcursul acestor ani am avut multe impedimente, eram învinuiți că adăugăm grăsimi în lapte, dar noi am fost întotdeauna corecți și efectuăm analize la fiecare litru de lapte pe care îl primim. Prea mult ne-a costat numele că să ne permitem să-l compromitem. Atunci când sunt instalate frigiderele avem o condiție necesară ca să nu fie variații de curent, în caz contrar frigiderul nu mai funcționează. Acestea sunt modele noi, moderne pe care le cumpărăm direct de la producători”.

Datorită proiectului UCIP IFAD a reușit să organizeze o serie de școlarizări pentru membrii cooperativei, pentru că spune antreprenoarea, aceasta este esențial dacă îți dorești un produs de calitate.

„Datorită suportului pe care l-am obținut de la UCIP IFAD am reușit să organizăm mai multe școlarizări pentru membrii cooperativei în ceea ce privește pregătirea silozului. Astfel, în august 2019 membrii celor 7 centre de colectare au asistat la instruiri organizate de specialiști. Noi foarte mult școlarizăm oamenii cu care lucrăm. Oganizăm foarte multe instruiri pe diferite teme, pornind de la cum corect să alimenteze animalele, până la cum să păstreze laptele, cum să-l transporte. Mă bucur mult atunci când văd că oamenii înțeleg că de alimentație depinde foarte mult calitatea produsului final”.

‹ adv ›

Cu părere de rău, mulți consideră că nimic nu este complicat în a colecta lapte și al transporta la fabrică.

„Foarte mulți cred că este destul de ușor să colectezi lapte. Dar nu este chiar așa, până a fi angajați lucrătorii sunt instruiți în mai multe etape, inclusiv asistă pe parcursul unei săptămâni la punctele de colectare, după care susțin un examen pentru a demonstra cunoștințele acumulate”.

Ludmila Susarencu a enumerat mai multe probleme cu care se confruntă și crede că fără implicarea instituțiilor responsabile va fi destul de complicat de salvat sectorul zootehnic.

„Ne confruntăm cu foarte multe lacune, inclusiv legislative sau instituțiile statului nu prea doresc să se implice în soluționarea acestor deficiențe. În țară avem ferme care au 40 de capete de animale și ei activează ca și persoane fizice, respectiv nu achită impozite, nu duc nici o evidență și aceste ferme sunt la același nivel cu o persoană de la țară care are o singură vacă. O altă problemă pe care o identific este faptul că, micile gospodării nu sunt susținute și stimulate de stat, astfel ca să se încurajeze dezvoltarea afacerilor de familie. Cred că ar fi o soluție acordarea de către stat a subvențiilor la litru de lapte, cu condiția ca să fie totul legal. Donațiile care vin din UE sunt oferite condiționat, respectiv sectorul zootehnic, care este unul mic, nu este eligibil. Cum se va dezvolta acest sector depinde în mare parte de poziția pe care o va avea statul”.

Producătorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții ca să poată vinde laptele la punctele de colectare ale Lactavia-Com.

„Pentru ca un producător să poată vinde lapte punctelor de colectare trebuie să respecte un șir de măsuri cum ar fi animalele trebuie să fie vaccinate. Laptele care este adus este verificat de un medic de liberă practică, care la fel verifică starea de sănătate a animalelor. Inclusiv producătorul trebuie să prezinte un certificat de sănătate. La moment, pentru fiecare litru de lapte achităm 4,25 lei cu o grăsime de 3,5%, este un preț nou, până nu demult achitam 4 lei/litru. Facem analiza fiecărui litru de lapte, în fiecare zi –  măsurăm grăsimea, densitatea, aciditatea, dacă nu are apă. Laptele pe care îl colectăm este calitativ și cu un procent mare de grăsime. Și asta pentru că nu ne limităm doar la colectarea produsului și constatarea calității, noi lucrăm cu oamenii din sat, îi învățăm, îi instruim cum să hrănească vacile, cum să le mulgă, pentru că toate acestea influențează la procentul de grăsime și la calitate, iar de asta depinde și prețul pe care îl primesc oamenii pentru lapte. În acest sens, succesul nostru este în faptul că noi avem o relație strânsă cu furnizorii, pentru că avem un interes comun”.

‹ adv ›

Eroina noastră spune că succesul unei afaceri depinde de convingerea și munca pe care poate și este gata să o depună persoana.

„Începând o afacere în domeniul agricol dar mai ales în sectorul zootehnic trebuie să fii gata să depui maxim efort, să lupți pentru a demonstra că ceea ce faci este frumos și necesar pentru oameni. Cu regret, producătorii de la noi nu sunt gata să facă compromisuri, să accepte anumite realități și să se conformeze. Este destul de complicat să convingi oamenii că ai intenții sincere. Noi cu toții avem menirea să-i educăm pe cei care sunt mai sceptici, să-i facem mai buni”.

Conform datelor, în Republica Moldova sunt autorizate 694 de puncte de colectare a laptelui, dintre care circa 10% sunt cooperative.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›