Un cuplu din sudul Republicii Moldova a lucrat toată viața în străinătate, însă acum trei ani a decis să revină acasă, la copii. Pentru a-și asigura existența, familia Câvârjic a înființat propria prisacă, iar datorită suportului Uniunii Europene, a început să producă miere cu nuci.

Acum trei ani, soţii Gheorghe şi Tatiana Câvârjic au decis să revină din străinătate în satul natal Cazaclia din raionul Ceadâr-Lunga, pentru a fi alături de copii și rude. Reveniți acasă n-au reușit să-și găsească un loc de muncă și decis să-și asigure pe cont propriu un venit decent, astfel au procurat o mică prisacă de la un prieten. Astăzi, soții Câvârjic au peste o sută de stupi.

Anual, în Moldova se produc aproximativ 4 mii tone de miere. Societățile comerciale cumpără „aurul lichid” și îl livrează în străinătate. Statisticile arată că peste 85% din mierea moldovenească se exportă în țările Uniunii Europene. Datorită Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și UE, în ultimii ani, crește numărul apicultorilor și volumul de miere colectată. Doar în satul Cazaclia din sudul Moldovei activează peste 30 de apicultori.

Spre deosebire de alți apicultori din regiune, care vând mierea societăților comerciale la preț angro, familia Câvârjic a ales o altă cale. Au întemeiat gospodăria țărănească GȚ „Civirjic Tatiana Fiodor s. Cazaclia” și au început vânzarea mierii cu amănuntul în Moldova. Pentru aceasta familia a creat propriul brand și vinde „aurul lichid” în borcănașe de sticlă sub formă de amforă, decorate cu pânză de sac. Exemplul lor a fost preluat ulterior de mai mulți producători din întreaga republică.

Întreprinderea își vinde în prezent producția sub denumirea de „Sweet Honey” — „Miere dulce”, subliniind astfel că, mierea din sudul Moldovei este cu adevărat mai dulce decât mierea colectată în alte regiuni ale republicii. În sud, meteorologii înregistrează în medie 230 de zile senine pe an, pe când în alte regiuni ale Moldovei sunt circa 200.

Pentru a crește vânzările, familia Câvârjic a lansat și producerea dulciurilor pe bază de miere, cum ar fi amestec de miere cu nuci, migdale, alune și fructe uscate.

„Nucile, fructele uscate și mierea sunt, fiecare separat, produse benefice pentru sănătate, însă dacă aceste ingrediente sunt combinate atunci obținem un produs delicios și nutritiv, care mai este și un mijloc excelent pentru creșterea imunității”, susține Tatiana Câvârjic, fondatoarea afacerii de familie.

În anul 2017, gospodăria țărănească a depus dosarul la un concurs de granturi organizat de programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Cu ajutorul grantului UE, în valoare de peste 5 mii 500 de euro și contribuției proprii, familia Câvârjic a procurat o linie de îmbuteliere automată a mierii cu o capacitate de 1000 de borcane pe zi, precum și un dispozitiv de cremare a mierii.

„Aceste echipamente ne permit să producem paste de miere, miere cremă și alte produse din miere, care sunt la mare căutare, dar lipsesc pe piața noastră”, spune Tatiana Câvârjic.

Tot din banii oferiți de UE, antreprenoarea a mai achiziționat o remorcă-platformă, proiectată și construită special pentru transportarea stupilor.

Astfel, cu suportul UE, familia Câvârjic a reușit să mărească de câteva ori volumul de producție și să creeze trei locuri de muncă.

„Sperăm că mierea cu nuci pe care o producem va deveni cartea de vizită a Republicii Moldova și va ajunge, în cele din urmă, pe piața europeană”, afirmă antreprenoarea.

Tatiana Câvârjic este unul din cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care au obținut granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 18 500 de euro și au beneficiat de serviciile unor consultanți pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului SARD.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here