sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. ElitAgrotehnologie vine cu un concept nou legat de fertilizarea culturilor agricole

FOTO. ElitAgrotehnologie vine cu un concept nou legat de fertilizarea culturilor agricole

Recomandate

Sistemele complexe și practice în nutriția integrată a plantelor au fost discutate în cadrul simpozionului organizat de echipa companiei ElitAgrotehnologie, la data de 20 februarie curent, la Chișinău. Evenimentul a adunat peste 200 de fermieri interesați de rolul elementelor nutritive în viața plantelor și cum influențează ele calitatea recoltei.

Vezi și: VIDEO. Eveniment Elitagrotehnologie: „Sisteme complexe și practice în nutriția integrată a plantelor”

Igor Danii, directorul companiei ElitAgrotehnologie, a relatat pentru Agrobiznes că evenimentul a adunat mai mulți producători cointeresați de influența elementelor nutritive asupra creșterii și dezvoltării culturilor agricole.

„ElitAgrotehnologie organizează o serie de evenimente de instruire pentru producătorii agricoli. Cel de astăzi a avut ca subiect principal „Fertilizarea inteligentă a culturilor agricole”. De menționat că, ElitAgrotehnologie vine cu un concept nou în ceea ce privește fertilizarea culturilor agricole. Implementarea acestui concept se realizează în parteneriat cu alte companii care sunt lideri mondiali în agricultura de precizie. Mă refer la compania Yara, care este producătoare de fertilizanți și de sisteme de administrare a fertilizanților. O altă companie partener este Agricon din Germania, cu o experiență mai mult de 20 de ani pe piața europeană de cartare agrochimică a solului. Avem schimbări majore de climă și pedologice, care sunt niște factori importanți și limitativi ai recoltelor, dar implementând aceste noi tehnologii putem administra corect îngrășămintele acolo unde este necesar și cât este necesar, și astfel putem conta pe rezultate maxime. Prezența în sală ne dă de înțeles că subiectele abordate sunt de interes, iar tehnologiile moderne pe care le promovează compania noastră vor fi preluate și aplicate în gospodăriile  producătorilor din țara noastră. Invitații au expus cele mai bune practici și scheme de aplicare a elementelor nutritive pentru a contribui nemijlocit la desfășurarea normală a metabolismului și la creșterea masei vegetative”.

Compania ElitAgrotehnologie dispune de o echipă de profesioniști care sunt gata să ghideze fermierii în implementarea tehnologiilor noi pentru realizararea recoltelor de calitate, competitive și sigure.

Igor Laba, directorul comercial al companiei ElitAgrotehnologie, ne-a spus că testarea solului este parte a sistemului de fertilizare inteligentă, promovat și aplicat activ în țările vecine, care au reușit să demonstreze eficacitatea, dar și necesitatea realizării unei astfel de proceduri.

„În ultimii ani, am înțeles atât noi, cât și fermierii, că utilizând un spectru larg de produse și tehnologii moderne nu reușim totuși să recoltăm mai mult decât o anumită cantitate de producție. Și aceasta are la bază mai mulți factori cum ar fi seceta, insuficiența de umiditate, înghețurile, dar și alte calamități naturale, care influențează direct roada. Am realizat că 40% din cheltuielile pe care le utilizăm pentru cultivarea unei culturi sunt direcționate pentru procurarea îngrășămintelor. Dacă, însă acestea nu sunt administrate corect, nu putem obține rezultatul scontat. Astfel, avem cheltuieli foarte mari, iar profitul este foarte mic. Iată de ce ElitAgrotehnologie este compania care aduce inovația, încercând să impulsioneze agricultura din Moldova. Fermierul își dorește să investească cât mai puțin, dar să aibă un profit cât mai mare, și aceasta este o abordare corectă. Am început a implementa testarea solului în parteneriat cu compania germană Agricon, care propune o tehnologie unică nu doar în Moldova, dar în toată lumea. Prelevarea probelor pentru testare se efectuează automatizat. Partea cea mai importantă a testării este faptul că noi cunoaștem deja unde și cât trebuie să administrăm. Prin intermediul seminarului de astăzi ne-am propus să promovăm importanța realizării testării solului. Am invitat fermierii care doresc să cunoască ceva nou și sunt cointeresați să schimbe lucrurile în gospodăriile lor. ElitAgrotehnologie este mereu în câmp, alături de fermieri. Comercializăm produsele noastre agricultorilor care sunt dispuși să implementeze tehnologiile recomandate de specialiștii noștri”.

Experiența țărilor vecine ne demonstrează eficacitatea cunoașterii tipului solului și influența asupra succesului culturilor semănate în câmp. Un sol prea acid sau, dimpotrivă, prea alcalin poate fi dăunător anumitor tipuri de culturi. Pentru a avea o recoltă bogată an de an, trebuie dusă o evidență a nivelului de pH al pământului.

Gatis Berzins, directorul companiei Agricon Baltics, a arătat schemele de administrare a elementelor de bază necesare pentru dezvoltarea optimă a plantelor.

„Am venit în Republica Moldova pentru a cunoaște cum se face agricultură aici. Am descoperit că avem multe lucruri în comun, cum ar fi mărimea teritoriului, situația producătorilor agricoli. În cadrul seminarului am povestit producătorilor prezenți despre experiența mea în agricultura de precizie din Letonia. Lucrez de 9 ani în acest domeniu și pot să spun că la noi fiecare a 6-a gospodărie lucrează conform hărților elaborate de compania Agricon în ceea ce privește administrarea corectă a elementelor de bază cum ar fi fosforul, caliul, magneziul. Principalele avantaje ale aplicării agriculturii de precizie este eficacitatea. Fermierilor din Moldova le recomand ca să fie deschiși pentru inovații și să dorească să implementeze tehnologii noi care ar aduce profit. Trebuie să creadă și să fie motivați, altă cale de a avea profit din afacere nu există”.

Cătălin Cristei, reprezentatul compania Yara, a menționat că calitatea îngrășămintelor trebuie să fie cea mai bună pentru a utiliza cantități minime cu eficacitate maximă, dar și cu efecte mici asupra mediului înconjurător.

„Yara este o companie bazată în Norvegia care transformă energia, mineralele naturale şi azotul în produse pentru nutriţia culturilor şi soluţii industriale. Începând cu anul 2004, compania este lider mondial în producția de îngrășăminte chimice. Yara produce îngrășăminte de înaltă calitate dintr-o varietate de materii prime prin diferite tehnologii de producție. Fiecare îngrăşământ Yara este formulat cu precizie în vederea furnizării unei nutriţii direcţionate şi precise care corespunde fiecărei situaţii specifice. Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoască producătorii atunci când aleg să utilizeze un anumit tip de îngrășământ sunt solubilitatea, puritatea produsului, elementele grele care intră în componența îngrășământului”.

Vitalie Bacalîm, satul Bacsani, raionul Soroca, gestionează o gospodărie țărănească cu o suprafață de 850 ha, dintre care 56 ha este cultivată cu culturi multianuale. Ne-a declarat că analiza solului este o procedură pe care o planifică să o realizeze chiar în anul curent.

„Semănăm culturi tradiționale, inclusiv sfecla de zahăr. Nici până astăzi nu administrăm corect îngrășăminte, deși cu toții ne dorim roade mari ca să ne putem menține pe piață. Fără analiza solului, despre care ni s-a comunicat astăzi, nu este posibil de a înregistra rezultate bune. Consider seminarul de astăzi foarte necesar și util, cel mai important – la timpul potrivit deoarece avem nevoie de cunoștințe pentru a dezvolta o afacere de succes. Cu echipa ElitAgrotehnologie lucrăm de mai mult timp, procurând pesticide și semințe. Planificăm, în anul curent, să efectuăm și noi analiza solului pentru masivul pe care cultivăm sfecla pentru zahăr, după care vor efectua și pentru restul terenului ca să putem administra îngrășămintele minerale corect”.

Petru Maler, Gospodăria Țărănească „Petru Maler” din satul Jora de Jos, Orhei, a punctat necesitatea aplicării corecte a tratamentelor pentru culturile semănate, dar și pentru plantațiile multianuale.

„De fiecare dată când venim la seminare aflăm ce este nou. Astăzi am învățat particularitățile de aplicare a hranei foliare în termenii și faza de dezvoltare a culturii corespunzătoare. Totodată, am realizat și un schimb de experiență cu specialiștii de peste hotare. În mod deosebit am fost cointeresat de aplicarea calciului în livezi. Considerăm necesară utilizarea rațională a tuturor tratamentelor și soluțiilor pentru a aduce folos culturii. La fel de important este să avem grijă de sol, ceea ce ar însemna că trebuie să știm cu siguranță ce elemente și în ce cantități trebuie să aplicăm astfel ca să avem un echilibru și ecologic, și economic. Îndemn producătorii să realizeze neapărat testarea solului, care ne ajută să calculăm corect cantitatea de îngrășăminte și pesticide pe care le aplicăm culturilor”.

Compania ElitAgrotehnologie a fost fondată în anul 2011 și este formată din peste 25 de profesioniști.

Click aici pentru a deschide Galeria Foto.

Agrobiznes
Agrobizneshttps://agrobiznes.md
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale