vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Euralis a prezentat portofoliul de produse și noutățile pentru anul 2019

FOTO. Euralis a prezentat portofoliul de produse și noutățile pentru anul 2019

Recomandate

În ultima perioadă, tot mai mulți fermieri din Republica Moldova sunt interesați de cultura sorgului, cu atât mai mult cu cât condițiile climaterice impun producătorii să-și diversifice spectrul de culturi. Compania Euralis este unul dintre principalii furnizori de hibrizi de calitate inclusiv, pentru această cultură. Astfel că, în ultimii ani portofoliul Euralis include hibrizi cu o toleranță crescută la boli și adaptați la condițiile de secetă. Divizia de Semințe sub marca Euralis Semences se numără printre liderii europeni pe piața de semințe pentru cultura mare: porumb, floarea-soarelui, sorg, soia și rapiță.

Recent, Compania Euralis a organizat un eveniment grandios în cadrul căruia a ținut să prezinte echipei de distribuitori portofoliul de produse pentru anul 2019. Totodată, reprezentantul companiei în Moldova, Igor Salețchi, a menționat despre rezultatele înregistrate în 2018, accentuând că toate au fost posibile datorită implicării responsabile a fiecărui membru din echipa Euralis.

„Compania Euralis este prezentă pe piața din Republica Moldova începând cu anul 2004, dar echipa s-a format abia în anul 2015. Pe parcursul acestor 3 ani am reușit să înregistrăm o creștere pe piață, am reînnoit portofoliul de hibrizi pentru floarea soarelui și porumb. Am introdus cultura sorgul, astfel că, la moment, lucrăm asupra elaborării celor mai de perspectivă hibrizi. În anul 2018 putem deja, vorbi și aprecia eforturile depuse pe parcursul anilor precedenți. Pot spune cu mândrie că, după productivitatea culturilor, suntem printre liderii din piață”, a explicat Igor Salețchi.

Referitor la cultura sorgului, gazda a relatat că, aceasta este a cincea cea mai cultivată cultură din grupa cerealelor din lume după porumb, orez, grâu și orz. Totodată, sorgul nu are nevoie de o cantitate mare de îngrășăminte, pesticide și umiditate.

„Euralis Semences a creat proiectul pentru cercetarea și producerea sorgului care se numește „Eurosorgho”. Acest proiect își propune, printre altele și elaborarea unei genetici noi care să ofere o productivitate înaltă indiferent de condițiile de mediu. Cercetările au demonstrat că pentru a obține același profit trebuie să cultivăm cu 10% mai mult porumb, respectiv aceasta demonstrează necesitatea includerii sorgului în lista culturilor din gospodăria fiecărui fermier. Sorgul, în ultimii ani, cucerește tot mai mulți fermieri, astfel că suprafețele însămânțate cu această cultură se majorează. Totodată, se înregistrează o insuficiență de recoltă de circa 12%, iar prețul sorgului este mai mare decât la porumb. Iată de ce producătorii sunt tentați să cultive această cultură. La moment, colaborăm cu selecționerii noștri pentru a reînnoi portofoliul pentru cultura sorgului, luând în calcul că piața este în creștere, iar noi dorim să fim prezenți în toate segmentele”.

Mai mulți hibrizi ai companiei Euralis se regăsesc în topul celor mai solicitați, iar aceasta demonstrează că producătorii cultivă cu încredere și sunt mulțumiți de recoltele obținute. La rândul său, compania tinde să prezinte hibrizi care oferă recolte stabile, indiferent de condițiile climaterice.

„Dacă e să vorbim despre hibrizii de floarea soarelui atunci ES Terramis se regăsește în topul celor 10 cei mai solicitați hibrizi din anul 2018 din Republica Moldova. La cultura porumbului hibridul ES Method, la fel se clasează în topul celor mai solicitați. În ceea ce privește porumbul pentru siloz, propunem hibridul ES FERIA. La acest hibrid, în anul curent, am obținut rezultate foarte bune, circa 78 de tone la hectar. În zonele în care au fost puține precipitații am recoltat 35 de tone/hectar, deși anterior se recoltau 18-25 de tone maxim. Porumbul „Tropical Dent” este cea mai nouă si originală grupă genetică, descoperită în exclusivitate de către Euralis. Hibrizii de porumb cu această genetică prezintă un efect heterozis (vigoare hibridă) foarte pronunțat, îmbunătățind foarte mult următoarele caracteristici: randament, stabilitate și uscare rapidă a boabelor. Hibrizii au toleranță ridicată la stresul hidric (secetă). La rapița de toamnă am înregistrat două produse noi, unul dintre care din primii ani a ocupat locuri de frunte pe piață. În anul 2018, recolta medie pentru hibridul ES IMPERIO a fost de 4 t/ha. Suntem mulțumiți de rezultatele obținute în anul 2018, am obținut rezultate foarte bune în toate regiunile Moldovei. Desigur, nu ne oprim aici, dezvoltăm încă 12 hibrizi de porumb. Compania Euralis investește în dezvoltare și inovații 13% din profitul anual. Așteptăm de la anul 2019 stabilitate economică. Fermierii care pot câștiga bani și investi în calitate vor alege doar hibrizi de calitate. Nu tindem să obținem recolte record odată la 5 ani, ci stabile, mai mari decât media pentru fiecare an”, a conchis reprezentantul companiei Euralis în Moldova.

În același context, Ivan Scutaru, șeful Biroului de Consultare BASF din Republica Moldova a comunicat că utilizarea erbicidelor recomandate de specialiștii companiei în combinație cu hibrizii de calitate Euralis garantează recolte stabile.

„Îmi doresc să purtăm un dialog referitor la principalele probleme cu care se confruntă fermierii, astfel ca împreună să identificăm și cele mai viabile soluții. Țin să remarc că „Pulsar Plus” este un sistem foarte bun care și-a demonstrat eficacitatea chiar și în lupta cu ambrozia. Acest erbicid poate fi aplicat și în câmpurile unde floarea soarelui nu a răsărit uniform. Erbicidul „Pulsar” nu afectează dezvoltarea florii soarelui. Aplicarea erbicidului se determină în dependență de gradul de îmburuienare. Produsele BASF și-au demonstrat eficacitatea, iată de ce fermierii le aplică cu încredere”, a adăugat Ivan Scutaru.

Victor Șterbeț, manager semințe compania WeTrade, ne-a spus că pe parcursul anilor de colaborare a remarcat că, femierii care respectă tehnologia și au încredere în selecția Euralis nu au dat greș, chiar și în condițiile unui an mai deosebit, cum a fost 2018.

„Compania WeTrade este distribuitor a mai multor selecții, inclusiv și Euralis cu care lucrăm de 5 ani. Este o selecție cu un specific interesant. Odată apărută în Republica Moldova a cucerit producătorii de la noi și a arătat rezultate destul de bune. Compania are în portofoliu multe noutăți specifice pe piață, ținând cont de stresurile de mediu, propune hibrizi noi. Anul 2018 a fost un an greu. Chiar dacă la sfârșitul lunii iulie au fost înregistrate precipitații în cantități mai mari, producătorii așteptau rezultate frumoase, dar acestea, într-un final au influențat negativ dezvoltarea plantelor. Astfel că, vaporii și căldura de după precipitații au stopat formarea boabelor și dezvoltarea frunzelor. Hibrizii ce au avut autofertilitatea scăzută au oferit recolte mai reduse. Hibrizii Euralis s-au evidențiat și au oferit recolte remarcabile. Compania Euralis propune producătorilor hibrizi noi ce corespund așteptărilor înaintate de fermieri. Hibrizii Euralis trebuie să se regăsească în gospodăriile din Republica Moldova, pentru că sunt de calitate și siguri. Dorim selecției Euralis succes și un an productiv tuturor”, a constatat Victor Șterbeț.

Artur Brăguță, manager al companiei Agrimatco, care activează din 1999 pe piața Republicii Moldova a remarcat că, Euralis este o companie de încredere, care nu dezamăgește, iar rezultatele obținute vin să confirme acest fapt.

„Cu compania Euralis colaborăm din anul 2007. Este o companie ce propune hibrizi cu un potențial genetic foarte ridicat. Anul acesta am realizat circa 9 mii de unități de semănat. Fermierii care au ales să semene hibrizi de la Euralis au obținut recolte destul de bune, de circa 6-14 tone la hectar pentru porumb și 1,9-4,1 tone la hectar de floarea soarelui. Hibrizii recomandați de companie oferă rezultate bune atât în gospodăriile mari, cât și fermierilor începători. Pot spune cu încredere că, semănând hibrizi de la Euralis fermierii se pot bucura de recolte, în primul rând stabile. Calitatea semințelor este foarte bună și vom conlucra și pe viitor cu Euralis. Cei mai solicitați hibrizi din sistemul Clearfield sunt ES TERRAMIS, ES NOVAMIS, ES JANIS. La porumb hibridul Method a arătat recolte stabile cu un potențial genetic ridicat ce cedează rapid umiditatea. Hibridul Sensor este, la fel foarte solicitat de fermieri. Sorgul este întrebat de fermieri, aceștia planifică să mărească suprafețele pentru anul viitor. Dacă va fi posibil exportul și prelucrarea se vor mări și mai mult suprafețele destinate acestei culturi”, a explicat Artur Brăguță.

Distribuitorii au dezbătut problemele cu care cel mai des se confruntă și au exprimat încrederea că și gama noilor hibrizi, ce urmează să completeze portofoliul companiei Euralis, vor fi la fel de stabili și de calitate și vor oferi fermierilor roade bogate și profituri înalte.

Euralis Semences folosește cele mai noi tehnologii de laborator și se bazează pe o expertiză de peste 20 de ani în marcarea moleculară și biotehnologii, în vederea accelerării procesului genetic. Aceste tehnologii includ o scară largă de testări de peste 500 de mii de parcele în toată Europa. Euralis Semences face din calitatea semințelor o prioritate absolută pentru a se asigura de satisfacția clienților.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale