marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
Acasă Advertoriale FOTO. Imexagro a deschis la Cahul cel de-al doilea Centru multifuncțional agricol „Land Protection”

FOTO. Imexagro a deschis la Cahul cel de-al doilea Centru multifuncțional agricol „Land Protection”

0
FOTO. Imexagro a deschis la Cahul cel de-al doilea Centru multifuncțional agricol „Land Protection”

Compania Imexagro continuă inaugurarea rețelei de Centre tehnologice agricole, de această dată în partea de sud a republicii. În prezența a peste 300 de invitați, la data de 14 martie curent, Imexagro a deschis în orașul Cahul cel de-al doilea Centru multifuncțional „Land Protection”.

Atât producătorii agricoli, cât și reprezentanții administrației publice locale, agenții economici, partenerii și potențialii clienți au menționat despre necesitatea unor astfel de Centre tehnologice agricole deschise atât de aproape de problemele cu care se confruntă fermierii, adică direct în câmp.

Centrele recent inaugurate reprezintă un complex multifuncțional format din depozite standardizate la nivel european, dotate cu câteva unități de purificare a aerului, depozite care asigură o temperatură constantă ceea ce duce la asigurarea calității în timpul păstrării și depozitării produselor. Totodată, Centrele dispun de platforme expoziționale și terenuri demonstrative.

Citește și: FOTO. Imexagro a inaugurat la Briceni primul Centru tehnologic agricol „Land Protection” din țară

În cadrul evenimentului de inaugurare, Oleg Scutari, directorul Imexagro, a comunicat că lansarea celui de-al doilea Centru tehnologic este o dovadă a faptului că compania își onorează promisiunea de a fi cât mai aproape de producătorii agricoli și problemele cu care se confruntă aceștia.

„Am participat la lansarea celui de-al doilea Centru tehnologic multifuncțional agricol în zona de sud, amplasat între podgorii. Emoțiile sunt la maxim și mă bucur că au fost prezenți foarte mulți producători, o parte dintre care deja îi cunoaștem, iar o altă parte, cel mai probabil, vor deveni în viitorul apropiat clienții noștri. Sperăm că vom fi de mare folos pentru toți producătorii din zona data. Ne dorim să fim cât mai aproape de fermieri, de câmpurile unde cresc culturile de bază, ca să putem participa activ la creșterea producției, să asigurăm tehnologic, să ghidăm agricultorii referitor la produsele pe care le propunem, începând de la produse de uz fitosanitar, îngrășăminte minerale, foliare, semințe, tehnică agricolă. Noi trebuie să conștientizăm cu toții că, în dependență de rezultatele înregistrate de producători va depinde bunăstarea și reușitele companiei Imexagro. La moment, Centrul tehnologic are angajați 4 agronomi, specialiști de înaltă calificare, care vor fi mereu alături de fermieri”, a mai spus directorul.

Prezent la eveniment, Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, a menționat că, această investiție în primul rând, asigură locuri de muncă pentru locuitorii din zonă, dar și producătorii agricoli cu produse de cea mai înaltă calitate.

„Apreciez evenimentul de inaugurare a Centrului tehnologic prin prisma importanței sale. Pe de o parte pentru noi ca și localitate, dar și pentru producătorii din zonă. Pentru că acest Centru înseamnă, în primul rând, asistență de produse și servicii, deseori oamenii procură produse, dar din păcate lipsesc serviciile de consultanță și recomandările specialiștilor cum ar trebui să le aplice și atunci se practică o agricultură incorectă. Consider că, produsele comercializate trebuie combinate cu serviciile expertului, ceea ce asigură și calitatea produsului final. Deschiderea oricărui punct economic înseamnă și câteva locuri de muncă, înseamnă niște impozite în bugetul local. Mă bucur că am văzut prezenți la deschidere un număr mare de agricultori, ceea ce înseamnă că au așteptări de la acest complex, pentru că rețeaua ”Land Protection” a companiei Imexagro deja se bucură de apreciere din partea clienților. Producătorii dacă văd calitate în serviciu și produs vor apela sigur la aceste servicii și vor îndemna și alți producători să devină clienții acestui Centru. Felicitări tuturor producătorilor, dar și companiei Imexagro pentru această reușită. Prin tot ceea ce se va furniza aici va avea de câștigat și consumatorul, pentru că agricultura înseamnă produs de calitate, ecologie, mediu, toate în ansamblu vor lucra pentru bunăstarea regiunii de sud a Republicii Moldova”.

Președintele raionului Cahul, Ion Groza, a amintit că bogăția supremă a cetățenilor este pământul, care are nevoie de grijă și atenție din partea fiecărui locuitor.

„Salutăm această inițiativă a companiei Imexagro de a deschide aici, la sudul țării, acest Centru agricol. Prin denumirea Centrului care semnifică „protecția pământului” se pare că este spus totul. Noi suntem o țară agricolă și bogăția noastră cea mai mare este pământul. Sunt convins că, oferind servicii de calitate, începând de la analiza solului, semințe, produse de calitate, consultări oferite de specialiști vor beneficia, în primul rând, fermierii, dar și vom putea produce roade de calitate. Ne dorim totodată, să protejăm solul pentru că trebuie să lăsăm urmașilor noștri un pământ bun, dar cu regret, la moment observăm că acesta degradează. Trebuie să ținem cont că avem să lăsăm ceva și după noi. Suntem convinși că este o investiție necesară”, a adăugat Ion Groza.

Chiar în prima zi, Centrul „Land Protection” a fost vizitat de către directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, care a amintit că doar aplicarea corectă a tuturor produselor de uz fitosanitar poate garanta o recoltă de calitate, inofensivă pentru consumator.

„Menționez că, consumatorul din țara noastră trebuie să fie informat și totodată să cunoască trasabilitatea fiecărui produs. Acest eveniment este important pentru 3 categorii de beneficiari. Pentru fermierii care aplică nemijlocit aceste produse cu o parte de consultanță. Pentru ANSA, care urmărește ca păstrarea acestor produse să se realizeze conform tuturor cerințelor. Dar și pentru consumatorul final, care vor consuma produse inofensive și calitative. Laboratoarele care urmează să fie dotate cu utilaje moderne vor oferi posibilitatea ca producătorii să cunoască expres care este conținutul de substanțe active în sol. Este important să prevenim anumite boli, focare, decât să investim în tratarea bolii, ceea ce diminuează din cheltuieli. Felicit investitorii, distribuitorii și producătorii cu această reușită”, a mai spus Ion Sula.

Directorul Centrului, Grigore Iancev, vizibil emoționat, a ținut să accentueze că „Land Protection” este asemeni unui Centru de sănătate pentru plante, aici fiecare agricultor va găsi cel mai eficient medicament pentru tratarea bolilor și dăunătorilor.

„Este un proiect ambițios lansat de compania Imexagro și suntem siguri că va avea succes și un viitor prosper, pentru că avem o abordare diferită referitor la calitatea serviciilor în agricultură. Noi propunem preparate de calitate, testate și astfel avem clienți fideli. Imexagro și-a propus să construiască un Centru de sănătate pentru plante direct în câmp. Cred că doar prin așa abordare se pot stabili parteneriate de durată, iar Centrul „Land Protection” va fi punctul de legătură dintre fermieri și produse pentru protecția plantelor. Centrul are suprafața totală de 4 ha, pe viitor ne propunem să construim depozite pentru păstrarea îngrășămintelor, astfel că vom putea oferi spații pentru păstrarea îngrășămintelor pentru clienții noștri. Totodată, vom propune fermierilor și serviciu de testare a solului, care este fundamental pentru a dezvolta o afacere de succes în agricultură. Ne propunem să organizăm mai multe loturi demonstrative, vom planta și o livadă ca să putem arăta producătorilor care este efectul fiecărui preparat aplicat. Suntem deschiși pentru toți producătorii din zonă, indiferent de suprafața pe care o prelucrează”, a spus Grigore Iancev.

Imexagro reușește să devină un partener de încredere și datorită produselor de calitate pe care le oferă clienților săi. Astfel că, nelipsiți de la un asemenea eveniment de anvergură au fost și companiile partenere cum ar fi și Saaten Union. Mihai Mirițescu, directorul general a specificat că deschiderea acestor Centre multifuncționale este importantă anume prin prezența specialiștilor, care vor ghida producătorii în utilizarea corectă a tuturor produselor.

„Acest eveniment este important și pentru noi pentru că Imexagro este unul dintre partenerii noștri de încredere din Republica Moldova cu care colaborăm de peste 5 ani. Inaugurarea Centrului ”Land Protection” este la fel de importantă și pentru fermierii din zonă. Felicit Imexagro pentru inițiativa de a lansa astfel de Centre unde oamenii pot veni, pot vedea produsele pe viu, pot cumpăra ceea ce doresc pentru fermele lor, indiferent că sunt mari sau mici. Fermierul, venind la acest Centru are la dispoziție o echipă de specialiști cu care poate merge în câmp, cu care poate colabora. Faptul că fermierul are la dispoziție tot ce este necesar înseamnă un avantaj enorm, nu mai se duce de colo până colo, nu întreabă în stânga și în dreapta, ci se duce direct la specialist și în felul acesta se documentează la fața locului. Imexagro este un pionier prin faptul că deschide astfel de Centre, este un exemplu și pentru alte companii din țară. Noi toți lucrăm în slujba fermierului”.

Cei mai mulțumiți și încântați au fost totuși producătorii agricoli, care au recunoscut că deschiderea Centrelor vine ca o completare pentru munca pe care o fac zi de zi.

Petru Mihov, directorul Întreprinderii Tera Vitis din satul Burlacu, raionul Cahul:

„Cu Imexagro colaborăm de mai bine de 10 ani, împreună am organizat mai multe seminare de promovare a produselor. Desigur că exista necesitatea unui asemenea Centru multifuncțional, deoarece, în ultima perioadă, tot mai mulți producători și-au schimbat atitudinea față de agricultură. Astfel că se simte necesitatea de a efectua analize a frunzelor și a solului, nu doar pentru a programa recolta, dar și pentru a cunoaște analiza în dinamică. Este important să atragem atenție și asupra faptului ce lăsăm după noi. Este nevoie de o responsabilizare a agricultorilor. Deschiderea Centrului este un lucru foarte binevenit. Sperăm că specialiștii vor fi alături de noi și ne vor ghida”.

Gheorghe Jurcanu, administratorul Cooperativei agricole de producție Rumen-Agro:

„Apreciem mult că s-a deschis asemenea Centru, care ne propune preparate de calitate, dar și consultanța specialiștilor în protecția plantelor. Totodată, contează foarte mult că acest Centru este aproape de noi, producătorii. Sperăm că, astfel ne vom confrunta cu mai puține probleme. Dacă până acum trebuia să așteptăm mai mult timp până ajungea produsul la noi, la moment îl putem găsi direct aici. Dacă până acum lucram fără ca să cunoaștem în detaliu de ce are nevoie solul, odată cu deschiderea laboratorului pentru testare, vom cunoaște sigur care elemente sunt deficitare și cu ce putem îmbunătăți solul. Odată cu inaugurarea Centrului tehnologic agricultorii din zona de sud sunt pregătiți pentru noul sezon agricol. Sperăm împreună să elaborăm schemele de protecție care să ne asigure recolte pe măsura așteptărilor”.

Tudor Raicu din satul Lărguța, raionul Cantemir:

„Apreciem că s-a deschis un asemenea Centru lângă noi, producătorii. Este un sprijin ce ne va ajuta să dezvoltăm afacerile noastre agricole. Eu fiind constructor de specialitate simt de foarte multe ori necesitatea de a fi ajutat și ghidat de specialiști. Astfel, faptul că vom putea solicita suportul profesioniștilor, care ne vor spune cum se aplică corect produsele și, astfel, ne vor ajuta să producem doar recolte de calitate, inofensive pentru consumatori”.

Constantin Percembli, comuna Gavanoasa, raionul Cahul:

„Prelucrez 450 de ha pe care cultiv orz, grâu, floarea soarelui și porumb. Orice Centru deschis aproape de cei care fac agricultură aduce un beneficiu, în primul rând producătorilor. Cu Imexagro colaborez de mai mulți ani și pot confirma că este o companie care propune o gamă largă de produse de calitate. Voi continua colaborarea cu ei pentru că am încredere în ceea ce propun. Produsele de uz fitosanitar au un grad înalt de eficacitate ceea ce este foarte important. Noi cei din zona de sud ne confruntăm cu mai multe probleme, această regiune fiind cunoscută ca una destul de riscantă pentru agricultură. Cu ceva ani în urmă principiul de bază a agriculturii era semănăm, prelucrăm și atât, dar acum este o necesitate stringentă de a fi consultanți referitor la substanțele pe care le administrăm. Multe lucruri se fac cu ochii închiși, introducem ceea ce ni se oferă, de obicei producătorii caută ce este mai ieftin, dar nu întotdeauna este corect”.

Leonid Leul, din satul Porumbești, raionul Cantemir:

„Ne ocupăm cu agricultura de vreo 20 de ani, și prelucrăm circa 1000 de hectare pe care cultivăm porumb, floarea soarelui, rapiță și grâu. Apreciez deschiderea noului Centru cu produse de calitate. În ultima perioadă există mai multe oferte, companii care propun produse de uz fitosanitar, dar noi trebuie să cunoaștem calitatea acestora, pentru că, cu părere de rău, ne bucurăm de prețuri mici, dar care nu se merită. Consider oportun inaugurarea acestui Centru unde vom putea să consultăm părerea specialiștilor în protecția plantelor, cu atât mai mult că vor fi organizate și loturi demonstrative unde vom putea să vedem eficacitatea preparatelor. Este foarte important să putem face și analiza solului, o cartate pentru ca să știm ce necesități are solul”.

Serghei Goncear, din Ceadâr Lunga:

„Prelucrăm peste 2000 de hectare pe care cultivăm porumb, floarea soarelui, mazăre, cereale. Este important că avem aproape de noi un Centru care ne va propune un spectru larg de servicii. Dar la fel de important este că aici vom găsi un laborator pentru testarea solului, până acum nu am avut acces la acest serviciu. Odată cu deschiderea acestui laborator vom avea un suport pentru că este necesar ca fiecare din noi să cunoască de ce substanțe are nevoie solul, plantele pentru a se dezvolta și a oferi recolte bogate. Eu cred că noi cu toții vom avea de câștigat de pe urma deschiderii acestui Centru”.