‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. La Edineț a fost dat în exploatare primul centru apicol din nordul Moldovei

FOTO. La Edineț a fost dat în exploatare primul centru apicol din nordul Moldovei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La Cupcini, raionul Edineț, a fost recepționat primul centru apicol de la nordul Moldovei, reparat în cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regională realizat de ADR Nord. Lucrările de reparație a centrului și amenajarea teritoriului din preajma acestuia se cifrează la aproximativ 1,2 milioane de lei.

Centrul apicol este constituit din două departamente, unde vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă: un departament informațional și de marketing a produselor apicole și un departament de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole, ce urmează să fie dotat cu utilaj special în perioada următoare. Anterior, ADR Nord a achiziționat și a livrat centrului apicol mobilier și tehnică de calcul, conform proiectului.

Membrii comisiei speciale formată din factori de decizie și specialiști implicați în procesul de implementare a proiectului s-a reunit joi, 19 ianuarie, în incinta centrului apicol, pentru a semna actele ce confirmă finalizarea lucrărilor de reparație și amenajare. Totodată, membrii comisiei din componența căreia au făcut parte președintele raionului Edineț, Iurii Garas, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, specialiști din cadrul ADR Nord, precum și responsabilii de efectuarea și monitorizarea lucrărilor au inspectat obiectivul reparat.

FOTO: ADR Nord

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, interesul sporit al României față de proiectul apicol realizat la nordul Republicii Moldova sporește șansele ca acesta să devină o frumoasă poveste de succes în viitorul apropiat.

„Dorim să valorificăm la maximum potențialul melifer din nordul Moldovei prin crearea unui sistem centralizat de marketing, dar și prin atragerea tinerilor, inclusiv a femeilor, în practicarea apiculturii în spațiul rural și integrarea lor în grupuri de producători regionali”, susține directorul ADR Nord.

Până în prezent, au fost instruiți, în cadrul a două cicluri de seminare, 100 de apicultori din nordul Republicii Moldova. Totodată, în cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor. De asemenea, în cadrul proiectului apicol a fost constituită Asociația obștească „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”. Fondatori ai Asociației sunt câte un apicultor din municipiul Bălți și din cele 11 raioane din Regiunea de Dezvoltare Nord.

FOTO: ADR Nord

Începând cu anul 2014, ADR Nord a contribuit la promovarea producătorilor de miere de la nordul republicii prin organizarea, la Bălți, a trei ediții a Festivalului Mierii, organizate în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

‹ adv ›

Menționăm că operatorul economic SRL „Gluck” a demarat lucrările de reparație a centrului apicol de la Cupcini în iulie 2016. Valoarea totală a proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” se cifrează la 157.382 de euro, oferiți de Guvernul României, prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid). Proiectul-pilot este implementat de ADR Nord în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul raional Edineț. Beneficiarul proiectului este Consiliul raional Edineț.

‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›