‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 15 iunie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Prima plantație de zmeur din Moldova cu sistemul antigrindină

FOTO. Prima plantație de zmeur din Moldova cu sistemul antigrindină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fenomenele meteorologice nefaste, precum grindina, au ajuns să fie una din principalele probleme ale fermierilor. O dovadă a acestui fapt este calitatea fructelor din acest an, ce a avut de suferit din cauza grindinei. Astfel, producătorii ce dețin livezi sau vii sunt tot mai interesați de instalarea sistemului antigrindină, chiar dacă costurile sunt destul de înalte.

Mai nou, sistemul antigrindină s-a dovedit a fi util și în plantațiile de pomușoare, în special la cultura zmeurului. Astfel, acesta și-a găsit locul în GȚ „Natalia Iliescu” din Sângerei, protejând fructele de intemperii. Vasile Găină, unul din membrii gospodăriei, susține că, datorită instalării sistemului plantele sunt protejate nu doar de grindină, ci și de razele solare ce influențează direct calitatea fructelor.

„Chiar dacă în acest an sistemul antigrindină nu a fost necesar pentru a proteja plantele de grindină, s-a dovedit a fi oricum foarte important în plantație. L-am instalat în primăvara acestui an, datorită suportului oferit de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. Pe parcursul verii am observat că, plantele arată mult mai bine, comparativ cu plantația ce nu este protejată. Această plasă nu permite razelor solare să afecteze plantele, mai ales că, în ultimii ani, temperaturile sunt tot mai ridicate, iar soarele pârjolește tot ce-i stă în cale. Totodată, temperatura sub plasă este cu aproape 10°C mai redusă, deci, plantele nu suferă de stres termic. În această zonă, o dată la 4-5 ani este grindină, aceasta nimicește totul. Sezonul respectiv a fost destul de dificil pentru fermieri, la nordul țării o bună parte din plantații au avut de suferit din cauza grindinei. Deci, nu avem de ales, trebuie să implementăm tehnologii moderne dacă dorim să avem recolte”, ne-a spus Vasile Găină.

Oleg Calestru, specialist în cadrul Proiectului USAID/APM, a relatat că, cheltuielile efectuate pentru înființarea unei plantații de zmeur cu sistem antigrindină se acoperă în circa 2-3 ani, cu condiția că, producătorul respectă tehnologia de creștere a zmeurului.

‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›