‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGheorghe Rusu: Am achiziționat 4 instalații anti-îngheț. Peste 90% din livadă e protejată

Gheorghe Rusu: Am achiziționat 4 instalații anti-îngheț. Peste 90% din livadă e protejată

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Gheorghe Rusu, administratorul SRL „Vardan-Agro”, are în gestiune 65 de hectare de plantații de măr și 9,6 hectare de vișin.

Din experiența proprie și a colegilor a înțeles că nu poate fi fiabilă și viabilă o afacere în domeniul horticulturii, dacă nu sunt aplicate toate mijloacele de protecție, cum ar fi plase antigrindină, sisteme anti-îngheț și, desigur, sisteme de irigare.

A fost unul dintre primii agricultori din țara noastră care a achiziționat 4 instalații anti-îngheț ce-i asigură protecția plantației de mere și vișin de înghețurile de primăvară, devenite din ce în ce mai frecvente.

Cu suportul proiectului „Livada Moldovei” a contractat un credit preferențial de peste 226 de mii de euro pentru achiziția instalațiilor anti-îngheț alimentate cu gaze naturale.

Împreună cu mai mulți membri ai Asociației „Moldova Fruct” a insistat, cu demersuri, către autorități de a majora subvențiile pentru instalațiile anti-îngheț și a reușit să obțină subvenționarea a 50 la sută din valoarea instalațiilor.

Sistemele moderne pot proteja livezile de calamități în proporție de peste 90%. Ultimii ani demonstrează, odată în plus, cât de importante sunt investițiile în agricultură, în special în horticultură.

‹ adv ›

Seceta, înghețurile, ploile cu grindină sau cele înregistrate în perioada de recoltare a fructelor provoacă pierderi esențiale.

Gheorghe Rusu, de peste trei decenii este implicat în agricultură, iar succesele înregistrate de compania „Vardan -Agro”, pe care o administrează, confirmă că eforturile nu sunt în zadar.

„Toată suprafața poate fi protejată cu ajutorul celor 4 instalații anti-îngheț. Am optat pentru soiuri noi de măr și vișin, căutate de consumatori. Scutirea de plată a taxei pe valoarea adăugată și a taxelor vamale, oferite în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, ne-a permis să facem economii substanțiale”, a povestit Gheorghe Rusu.

Foarte importantă este și implicarea unor specialiști de calitate în domeniul horticol.

„Noi avem angajat la întreprindere un agronom competent, care are grijă să fie respectate toate lucrările agrotehnice și de tratare. În pofida situației dificile cu brațele de muncă calificate încercăm să atragem specialiști, pentru că nu putem risca să investim fără a ne asigura că vom crește și depozita în frigider doar produse de calitate superioară. Recunosc că, sunt foarte bucuros că și fiii mei au îndrăgit agricultura și acum Eduard, care a absolvit facultatea de horticultură și Stanislav, care face doctoratul în domeniul protecției plantelor, îmi sunt de mare ajutor”.

‹ adv ›

Amintim că, Livada Moldovei este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și a accizei la importul utilajelor sau serviciilor.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Vă stimez și apreciez curajul și investiția făcută, fiind la început ,dacă pot să vă ajut cu ceva nu ezitați să mă întrebați, cunosc toate procedurile de la A-Z pentru înființarea livezile pomicole cu tot ce are legătură , cu desființarea solului,afînarea, drenaje,transport apă conducte, pompe de apă,reduse ,sau debit mare de transport, plantare, întreținere, stropire, recoltare utilaje, box palețî, lădițe pentru recoltat care le puteți confecționat usor antișoc, precum depozitare, fructelor la frig pentru o perioadă și de 8 luni în funcție maturitatea fructelor pînă la livrare spre consum, să auzim de bine si roade îmbelșugate

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›