În premieră pentru țara noastră, pasionații de cultura vinului, dar și experții din domeniul vinicol au ocazia de a participa în data de 14 decembrie la „Grand Assemblage” și „Grand Tasting” cu Andreas Larsson. Expertul de talie internațională este considerat unul dintre cei mai influenți critici de vin la nivel mondial și deține numeroase titluri în domeniu, inclusiv „Cel mai bun somelier din lume al anului 2007”. Evenimentele prezentate de expertul suedez marchează începutul campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, care va cuprinde mai multe evenimente tematice, fiind desfășurată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Agrobiznes este Partener Media al evenimentului.

Prestația celebrului somelier la Chișinău va începe cu un exercițiu dedicat profesioniștilor din domeniu – „Grand Assemblage” – în care Andreas Larsson va crea cuvee-uri unice, utilizând vinuri din struguri de soiuri autohtone. Vinurile obținute vor conține între 30% și 60% vin din soiuri indigene, precum Feteasca neagră, Rara neagră, Feteasca regală etc. Creațiile vinicole realizate vor fi expuse spre degustare la „Vernisajul Vinului”, care se va desfășura în data de 15 decembrie.

Evenimentul va continua cu o conferință despre istoria si tipicitatea soiurilor indigene în Moldova si România, cu participarea lui Gheorghe Savin, renumit cercetător al soiurilor din bazinul Mării Negre, alături de alți experți din țară și din România.

Ziua de 14 decembrie va culmina cu „Grand Tasting by Andreas Larsson”, eveniment dedicat publicului, care va include o degustare în orb a 20 de vinuri din soiuri locale, sub îndrumarea somelierului internațional, însoțită de comentariile și evaluarea acestuia. Numărul de participanți la „Grand Tasting” este limitat, iar biletele vor fi puse în vânzare în curând.

Andreas Larsson, Best Sommelier of the World

Somelierul suedez Andreas Larsson este considerat unul dintre cei mai importanți critici și degustatori de vin, călătorește peste tot în lume, unde este invitat în calitate de consultant, lector, vorbitor și somelier.

Are studii și experiență de bucătar-șef și a obținut diploma de somelier la „Restaurangakademien” din Stockholm în 1999. A fost somelier principal al renumitului restaurant suedez „Bon Lloc”, care deține o stea Michelin. În prezent este somelier-șef al restaurantului „PM & Vänner” din Suedia.

A fost declarat în mai multe rânduri „Cel mai bun somelier al anului în Suedia”, în anul 2004 a obținut titlul de „Cel mai bun somelier european” (Trophée Ruinart), iar în 2007 a fost desemnat „Cel mai bun somelier din lume” (titlu oferit de ASI – Asociația Internațională a Somelierilor).

După degustarea vinurilor moldovenești în cadrul evenimentelor de la „Cite du Vin” (Bordeaux, Franța), Andreas Larsson și-a dorit să cunoască îndeaproape Vinul Moldovei și locul de origine al acestuia, dar și să-și împărtășească cunoștințele pasionaților de cultura vinului din țara noastră.

Despre Campania de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”

Campania de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului” se desfășoară în perioada noiembrie-decembrie 2017, incluzând evenimente inedite, precum „Grand Assemblage & Grand Tasting by Andreas Larsson”, dar și evenimentele bianuale tradiționale „Vernisajul Vinului” și „Wine Friendly”. Toate componentele campaniei abordează o tematică comună – asamblaje cu soiuri indigene realizate de profesioniști și degustate sub îndrumarea somelierilor acreditați.

„Vernisajul Vinului” ediția a XIII-a, cu genericul „Vinul unei nopți de iarnă”, va oferi publicului posibilitatea de a savura o selecție specială a celor mai bune asamblaje din vinuri produse din soiuri autohtone, elaborate de expertul internațional Andreas Larsson, desemnat  „Cel mai bun somelier din lume al anului 2007” – invitat special al acestei campanii.

O altă noutate a evenimentului este susținerea concomitentă a artelor frumoase și a atitudinii prietenoase mediului. În ajunul Vernisajului Vinului va fi anunțat un concurs pentru studenții la Arte pentru elaborarea de lucrări din dopurile de plută și alte materiale colectate în rezultatul producerii și consumului de vin. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul Vernisajului Vinului.

Evenimentele „Wine Friendly”, ediția de iarnă, încep în data de 1 decembrie. Acestea vor fi prezentate într-un nou format, care, pe lângă degustările ghidate de profesioniști, va incorpora și componenta de cooking. În localurile „Wine Friendly” bucătari-șefi recunoscuți vor găti în fața participanților bucate spectaculoase, care se potrivesc perfect cu vinurile degustate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here