‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 3 octombrie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGrâul s-ar putea ieftini și mai mult în perioada aprilie-iunie 2016

Grâul s-ar putea ieftini și mai mult în perioada aprilie-iunie 2016

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețul internațional de export al grâului va scădea cu 6% în trimestrul al doilea (perioadă aprilie-iunie) față de cotația medie de tranzacționare din primele trei luni ale anului, arată proiecțiile Fondului Monetar Internațional.

Cotația medie de tranzacționare din al doilea trimestru este estimată la 174,8 dolari/tonă (154,2 euro/tonă la cursul din prezent).

„Preturile produselor agricole sunt estimate să crească modest în următoarele 12 luni ca urmare a temerilor privind starea vremii”, notează un raport al FMI, dat publicității.

Instituția cu sediul central în Washington își face estimările în funcție de cotațiile de export de pe piața americană.

‹ adv ›

Prețul de export al grâului american este un reper pentru piața internațională alături cel din Franța sau de la Marea Neagră. Diferențele dintre aceste cotații în general au ecarturi pozitive sau negativ ce nu depășesc 10%.

Cotația indicată de FMI arată un minus de 11,2% față de perioadă similară din 2015 și un punct de minim pentru ultimii trei ani.

Prețul grâului pe piața cu tranzacționare fizică din Franța este estimat la 143 euro/tonă pentru marfa livrată în portul Rouen, arată casa de consultanță Agritel.

‹ adv ›

Screenshot at feb. 15 12-13-46

În urmă cu două zile, prețul grâului cu un conținut proteic de 12,5% se tranzacționa în porturile ucrainene la 182 dolari/tonă (160 euro/tonă), arată casa de consultanță UkrAgroConsult.

Prețul graulului FOB Constanța se tranzacționează în jurul pragului de 155 euro/tonă, potrivit informațiilor din piață.

‹ adv ›

Dinamica internațională a cererii și a ofertei pentru piața grâului nu lasă multe spații pentru creștere de prețuri în condițiile în care atât producția, cât și stocurile sunt la un nivel de maxim istoric.

Raportul dintre stocurile de final de sezon din piața internațională și consumul mondial de grâu este la cel mai nefavorabil nivel din ultimele paisprezece sezoane comerciale.

Achizitorii internaționali de grâu se află în cea mai confortabilă poziție din ultimele paisprezece sezoane, prețul fiind determinat acum de apetitul cumpărătorilor pentru comenzi și nu de așteptările de preț ale vânzătorilor.

Grâul este în România o afacere de 1 miliard de euro anual, bani care se împart între fermieri, procesatori și comercianți.

Via Agrofinanciar.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›