‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGrindina și ploile torențiale au distrus 30% din recolta de zmeură în Serbia

Grindina și ploile torențiale au distrus 30% din recolta de zmeură în Serbia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Zmeură din Serbia, ploile cu grindină au distrus 30% din recolta de zmeură, astfel prețul fructelor a ajuns la 2,1 euro per kg. Anul trecut, prețul unui kilogram de zmeură era de circa 0,6-1,5 euro.

Potrivit Fruitnews, anul trecut, antreprenorii ce dețineau depozite frigorifice au oferit prețuri mici, deoarece se temeau că nu vor putea vinde fructele de zmeur colectate, deși, potrivit datelor oficiale, prețul unui kilogram de zmeură la export era de circa 2,43-2,7 euro. Ploile puternice care au durat mai mult de o lună au obligat producătorii să asigure o mai bună protecție a plantațiilor.

Totuși, principala problemă a producătorilor de zmeură din Serbia în acest sezon este lipsa lucrătorilor sezonieri. La moment, sunt disponibile doar jumătate din brațele de muncă necesare. Cea mai mare lipsă de muncitori se resimte în regiunile de vest, unde este concentrată cea mai mare parte a producției, deși există deficit și în fermele din centrul țării.

Producătorii oferă lucrătorilor sezonieri o plată de 25 de euro pe zi, mâncare și cazare. Chiar și în ciuda unor astfel de condiții, este foarte dificil să găsești persoane calificate. Mulți au plecat în Europa de Vest, unde condițiile de muncă sunt mai favorabile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›