‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 30 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGrupul Trans-Oil a obţinut un profit net de circa un miliard de lei în...

Grupul Trans-Oil a obţinut un profit net de circa un miliard de lei în a doua jumătate din 2023

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Grupul Aragvi/Trans-Oil, controlat de omul de afaceri moldo-rus-georgian-american Vaja Jhashi, a înregistrat în a doua jumătate a anului 2023, venituri de circa 1,29 miliarde de dolari, în creștere cu circa 13%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, notează mold-street.com.

Potrivit rapoartelor companiei, creşterea s-a datorat în special majorării cu circa 61% a exporturilor de ulei vegetal.

Astfel, în ultimele şase luni din 2023 cea mai mare parte din venituri au fost asigurate de vânzările de cereale şi oleaginoase – 53%, şi cele de uleiul vegetal – circa 35%.

Orientul Apropiat, principala piață

Raportul relevă că principalele pieţe de desfacere au fost statele din Orientul Apropiat şi Africa de Nord – 30,4% şi restul Asiei – 24%.

Exporturile pe piața Uniunii Europene au avut o cotă de 21,8%, iar pe seama Turciei – 12,4%.

Serbia a asigurat peste 10% din volumul vânzărilor, în timp ce pe seama Republicii Moldova au revenit doar 1,24% din total.

‹ adv ›

Profitul net a scăzut cu 9%

Grupul raportează și o creștere cu circa 11% a profitului brut – până la 222,6 milioane de dolari. În acelaşi timp profitul net s-a diminuat cu aproape 9% şi a constituit 52,4 milioane de dolari (circa 930 milioane lei).

Datele din raport relevă că pe 31 decembrie 2023, 57% din activele imobilizate ale Grupului sunt situate în Republica Moldova, 25% – în Serbia, 7% – în Ucraina și 11% – în România.

Astfel se atestă o creştere de aproape trei ori a cotei activelor româneşti ale grupului, în timp ce scade cota celor din Republica Moldova şi Serbia. 

‹ adv ›

De notat că, activele grupului sunt estimate la circa 1,74 miliarde de dolari, cu 11,6% mai mult decât erau la finele 2022.

Astfel, valoarea activelor deţinute în Republica Moldova de Trans-Oil se apropie de un miliard de dolari.

Vaja Jhashi deține circa 87,5% din Trans-Oil, ce include un grup de aproape 40 de companii din Republica Moldova, Ucraina, România, Serbia, Elveția, Georgia, Cipru, Irlanda. 

Grupul are o cotă de 90% pe piața procesării de semințe de floarea soarelui și producerii de ulei și de circa 50% la exportul de cereale și semințe de oleaginoase din Moldova.

Holdingul deține cea mai mare rețea de elevatoare din Republica Moldova, dar și trei fabrici de procesare a semințelor de floarea soarelui și terminale de transbordare a cerealelor și uleiului la Giurgiulești. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›