‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul Poloniei și UE oferă suport antreprenorilor din Republica Moldova

Guvernul Poloniei și UE oferă suport antreprenorilor din Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor putea accesa finanțare pentru implementarea proiectelor în domeniul eficienței energetice.

Acest lucru va fi posibil după ce astăzi la Chișinău, reprezentanții Băncii Gospodarstwa Krajowego (BGK) din Polonia și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Moldovei, au semnat un acord de împrumut în valoare de 5 milioane de euro.

Acesta va fi suplinit de un grant oferit de Uniunea Europeană, în valoare de circa 1,6 mln de euro.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că resursele financiare vor fi utilizate pentru dezvoltarea economiei și susținerea producătorilor autohtoni, care vor avea posibilitatea să acceseze împrumuturi pentru o perioadă îndelungată, la condiții predictibile.

„Prin semnarea acestui acord o să oferim întreprinderilor mici și mijlocii mai multe instrumente financiare prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și instituțiilor financiare.
Investițiile vor contribui la creșterea competitivității companiilor, le vor ajuta să își adapteze producția și echipamentele în conformitate cu noi condiții și cerințe, să fie mai eficiente energetic, să-și reducă emisiile, să poată crea noi locuri de muncă”, a afirmat vicepremierul.  

Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks, a specificat că:

„Împreună putem face economia Moldovei mai sustenabilă, mai incluzivă și mai dezvoltată”.  

Potrivit Ambasadorului Poloniei la Chișinău, Tomasz Kobzdej:

„Creditul va fi utilizat pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt fundamentul unei economii sănătoase”.

‹ adv ›

Împrumutul BGK va fi acordat Republicii Moldova pe o perioadă de șapte ani. Acesta va susține Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM), gestionat de ODA, în vederea acordării de împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii din țară, în condiții avantajoase. 

Suportul Uniunii Europene constă în suplinirea împrumutului acordat de BGK, prin intermediul unui grant, care reduce rata dobânzii împrumutului pentru R. Moldova și a unui grant pentru asistență tehnică, care prevede asistență în completarea cererilor de împrumut sau realizarea auditurilor energetice. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›