‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 7 decembrie, 2023
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleICCC Selecția: Prognozăm o recoltă de porumb dublă față de media pe țară, datorită...

ICCC Selecția: Prognozăm o recoltă de porumb dublă față de media pe țară, datorită asolamentului

‹ adv ›
‹ adv ›

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” estimează că va obține în acest an o recoltă de până la 5-6 tone/ha de porumb de pe terenuri fără irigare, față de media de 2-3 tone/ha estimate de autorități, pe fondul condițiilor climaterice nefavorabile.

Aceste rezultate se datorează, în primul rând, asolamentului – componenței culturilor în asolament, premergătorului, precum și aplicării îngrășămintelor organice. 

În diferite experiențelor efectuate în perioada 2013-2021, au fost obținute creșteri medii între 57 și 106 procente ale productivității grâului de toamnă, porumbului sau sfeclei de zahăr, ca efect al asolamentului și fertilizării solului.

Totodată, în experiența de câmp de lungă durată axată pe agricultura ecologică, unde nu au fost aplicate îngrășăminte minerale și preparate chimice pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor, dar nici arătură cu plug cu cormană, starea porumbului este considerabil mai bună.

În același timp, s-a constatat că acolo unde au fost administrate îngrășăminte minerale, acestea au avut un efect negativ, deoarece au contribuit la creșterea masei aeriene, care în condițiile lipsei de umiditate nu și-a putut satisface necesitățile de apă și, în consecință, plantele s-au ofilit. 

Unul din factorii care au afectat în acest an productivitatea culturilor agricole, în afară de secetă, au fost temperaturile excesive, care au cauzat plantelor stres fiziologic și care ar fi dus la diminuarea recoltei chiar și dacă ar fi existat umiditate. 

‹ adv ›

În general, roada de porumb obținută în acest an la ICCC „Selecția” este mai mică de aproximativ două ori față de anii obișnuiți. 

Recomandările tehnologice ale specialiștilor ICCC „Selecția” în condițiile schimbărilor climatice țin de respectarea asolamentului, aplicarea îngrășămintelor organice, includerea ierburilor perene în asolament, folosirea îngrășămintelor verzi, dar și limitarea aratului cu plug cu cormană.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii