Seceta a afectat grav culturile agricole din mai multe zone ale țării. Și dacă pentru cultura de grâu recolta medie pe țară ar fi de aproximativ 3 tone/ha, potrivit datelor preliminare, atunci situația este mult mai gravă pentru cultura de porumb.
Până la 90% din suprafețele cultivate cu porumb – afectate de secetă
Cu un deficit grav de umiditate în perioada formării recoltei la porumb, ploile din ultima perioada nu au îmbunătățit situația. Chiar dacă la moment nu există date exacte privind suprafețele afectate, estimările Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale indică o suprafață afectată de porumb de până la 90%.
Recolta de floarea-soarelui cu 30% mai mică decât în 2021
Pentru floarea-soarelui prognozele sunt relativ mai optimiste. Unii producători speră să obțină și 1,5-1,8 tone/hectar, iar alții nu-și pun speranța să recolteze nici măcar o tonă.
Estimările preliminare indică o recoltă globală de circa 500-600 de mii de tone de floarea-soarelui pentru 2022, cu circa 30% mai mică comparativ cu anul trecut, când au fost obținute 850 de mii de tone de semințe.
Fermierii spun că investițiile și munca lor a fost în zadar, mai ales în contextul inputurilor mult mai scumpe comparativ cu anii anteriori.
Igor Popov, producător agricol din satul Dângeni, raionul Ocnița, a menționat pentru Agrobiznes că, în zona de nord, în perioada de vegetație a porumbului și florii-soarelui nu s-au înregistrat cantități semnificative de precipitații.
Fermierul susține că așteaptă o recoltă de 2-3 tone de porumb și circa 2 tone de floarea-soarelui.
Igor Ivanov din satul Mălăiești, raionul Orhei a semănat, în anul curent, circa 150 de ha de floarea-soarelui și 100 de ha de porumb, dar din cauza insuficienței de umiditatea culturile nu s-au dezvoltat, iar recoltele vor fi foarte mici.
Agricultorul spune că în anul viitor vor micșora suprafețele cu porumb și floarea-soarelui, deoarece există riscul că nu vor avea semințe.
Menționăm că, la începutul lunii august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a anunțat că urmare a secetei hidrologice care a marcat prima jumătate a verii 2022, din suprafața totală de porumb, de circa 338 de mii de ha (plantații industriale sau ale agenților economici înregistrați), doar 6% erau într-o stare bună, 28% erau într-o stare satisfăcătoare și 66% din suprafața de porumb erau evoluate ca nesatisfăcătoare.
Cât privește cultura de floarea-soarelui, suprafețele agenților economici erau evoluate ca fiind în stare bună în proporție de 8%, 43% – satisfăcătoare și alte 49% – nesatisfăcătoare.
Comentarii