‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Iepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rasa de iepuri Uriaș Gri German este răspândită în regiunea noastră și iubită de fermieri, datorită dimensiunilor corporale impunătoare și respectiv a volumului de carne obținut de la un animal.

Iepurii Uriași Germani sunt nepretențioși la întreținere, se adaptează bine la climă și la furajarea oferită.

 Citiți în continuare:

‹ adv ›
  • Originea rasei Uriaș Gri German;
  • Descrierea Uriașului German;
  • Productivitatea rasei Uriaș Gri;
  • Întreținerea iepurilor Uriași Germani;
  • Alimentația Uriașilor Germani;
  • Avantajele rasei Uriaș Gri German;
  • Dezavantajele Uriașului German.

Originea rasei Uriaș Gri German

Uriașul Gri German a fost creat în baza rasei Uriaș Belgian, numit și Flander. Cea din urmă este cunoscută încă din secolul XVI, fiind apreciată pentru greutatea corporală mare, temperamentul calm și lipsa de agresivitate.

Din Belgia rasa a fost importată în Germania, unde în urma încrucișărilor cu rasele locale a fost creată varietatea nouă, de culoare gri. 

De la Belgieni au fost moștenite caracterele productive, în timp ce rasele locale au sporit rezistența și adaptabilitatea bună la condițiile de întreținere.

‹ adv ›

Uriașul Gri German nu este recunoscut ca rasă propriu-zisă, dar crescătorii îl iubesc pentru caracteristicile sale.

O altă varietate a Uriașului Gri a fost creată în Ucraina și înregistrată la mijlocul secolului XIX.

Vedeți aici topul raselor de iepuri pentru carne – imagini și descriere.

‹ adv ›

Descrierea Uriașului German

Uriașul Gri German este o rasă grea de carne, dar poate fi folosit și pentru producția de blană. Culoarea este specifică, gri, cu nuanțe de la întunecat la deschis, dar sunt prezente și alte varietăți de culoare pe bază de cenușiu. Blana are o densitate bună, lungimea de 3-4 cm.

  • Corpul este alungit, pieptul lat;
  • Capul mare, alungit, urechile erecte, cărnoase, cu capetele rotungite, lungi de aproximativ 20 cm;
  • Perimetrul toracelui este de 35-40 cm;
  • Spatele este lat, membrele lungi și drepte;
  • Lungimea corpului este de 60-70 cm, uneori și mai mult;
  • Crupa este lată și musculoasă.

Temperamentul este domol, iepurii sunt prietenoși și pot fi ținuți în calitate de animale de companie. Se atașează ușor de stăpân.

Aflați cum îngrijim iepurii primăvara ca să avem iepurași sănătoși.

Productivitatea rasei Uriaș Gri

  • Masa corporală a animalelor adulte: 4-7 kg, cu media de 5 kg la femele și 6 kg la masculi;
  • Greutatea la naștere – 80 g;
  • Greutatea corporală medie la 3 luni – 2,5 kg;
  • Carnea este dietetică, cu prorpietăți gustative înalte;
  • Greutatea optimă la sacrificare – 5 kg, este atinsă la vârsta de 4,5-5 luni;
  • Randamentul la sacrificare – 58-60%;
  • Vârsta atingerii maturității sexuale la femele – 5,5-6 luni;
  • Prolificitatea – 8-10 pui la o fătare, dar pot fi și mai mulți.

Vedeți și rasa de iepuri Hycole Francez. Creștere și întreținere.

Întreținerea iepurilor Uriași Germani

Rasa este bine adaptată la condițiile diverselor zone climaterice. Nu este pretențioasă la factorii de întreținere și nu necesită cuști bine izolate termic. În schimb, solicită spațiu mai mult, ținând cont de dimensiunile lor corporale.

Cuștile se asigură cu lumină suficientă, însă se evită razele directe de soare. Atenție mare la curenții de aer – iepurii sunt foarte sensibili și se pot îmbolnăvi ușor dacă curenții sunt puternici. Se ține cont și de igiena corespunzătoare a adăposturilor.

Pentru iepuroaicele reproducătoare se amenajează spațiu izolat pentru cuib, într-un colț retras al cuștii. Dimensiunile maternității vor fi de circa 30x35x60 cm. Se dotează cu un capac detașabil, pentru a putea urmări puii. Se instalează obligatoriu hrănitoarele și adăpătoarele, iarna se administrează apa caldă.

Cuștile se supun dezinfecțiilor regulate, în special înainte de fătări, la introducerea animalelor noi, în caz de risc sporit de infecții.

Citiți și despre Iepurele Californian – rasă productivă și nepretențioasă.

Alimentația iepurilor Uriaș German

Deși rasa nu se consideră pretențioasă, o furajare adecvată stă la baza formării animalelor sănătoase și a producției înalte. Se recomandă furaje variate, ca factor de influență a bunăstării și a prolificității.

Dacă rația este săracă sau constă dintr-un singur tip de alimente, crește predispoziția la boli, iepurașii cresc slabi și subdezvoltați.

Se acordă atenție calității nutriției. Iepurii se vor hrăni cu alimente de calitate înaltă, nu se admit cerealele mucegăite sau legumele alterate. În caz contrar, vor apărea dereglări ale sistemului digestiv.

Se ține cont de timpul administrării hranei. Deși Uriașul German se consideră adaptabil la orice regim de furajare, se aleg ore exacte, care vor fi respectate. Se asigură apă la discreție, în special la hrănirea cu hrană uscată.

Rația poate include diverse tipuri de alimente, Uriașul Gri consumă o gamă destul de variată de produse. Se dă preferință legumelor proaspete și fânului de bună calitate.

Primele se spală și se verifică la semne de alterație sau mucegai. Se folosesc în rație și combifurajul, mixuri de cereale, adaos de cretă și sare.

Rația de iarnă va include: suculente (cca 50% din rație): siloz, coji de cartof, cartof fiert, varză, sfeclă furajeră sau de zahăr, morcov; concentrate (30% din rație): șroturi, turte, cereale, tărâțe, combifuraj; nutrețuri grosiere (20% din rație): fân, crenguțe.

Vedeți și Vaccinarea iepurilor. Scheme și instrucțiuni utile.

Avantajele rasei Uriaș Gri German

  • Prolificitate înaltă și comportament matern evidențiat;
  • Nu se manifestă tendința spre canibalism;
  • Bine adaptată la diverse condiții de întreținere;
  • Nu este capricioasă la alimentație;
  • Temperament calm, prietenos;
  • Aspect plăcut;
  • Rezistentă la bolile specifice, rata mortalității din această cauză fiind destul de mică;
  • Poate fi crescut cu succes în condiții de gospodărie.

Dezavantajele Uriașului German

  • Consum crescut de furaje;
  • Sunt posibile anomalii de dezvoltare a fetușilor, în special a membrelor acestora;
  • Randamentul mai mic la sacrificare, comparativ cu alte rase de carne;
  • Calitatea blănii cedează altor rase din cauza neuniformității de culoare și densitate;
  • Cu avansarea în vârstă scade calitatea cărnii;
  • Este necesar mai mult spațiu din cauza dimensiunilor corporale mari.

Sursa imagini: riesen-kaninchen.de.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›