‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIgor Ivanov: Am plantat soiul de măr Gala Dark Baron, solicitat în UE și...

Igor Ivanov: Am plantat soiul de măr Gala Dark Baron, solicitat în UE și Orientul Mijlociu

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața merelor în acest sezon dă peste cap planurile mai multor agricultori. Cu toate acestea, specialiștii din sector susțin că merele de calitate și soiurile solicitate vor avea încă mulți ani la rând piață de desfacere.

Igor Ivanov din Mălăiești, Orhei este de aceeași părere, iar unul dintre soiurile în care își pune mari speranțe este Gala Dark Baron, pe care l-a plantat în toamna anului 2020.

„Gala Dark Baron este o clonă a soiului Gala deosebit prin culoarea roșu închis de pe toată suprafața, cu mici striuri. Totodată, are și un gust plăcut. Pulpa este alb gălbuie, iar dimensiunile fructului depășesc +65mm. Anul acesta au depășit caracteristicile, acum deja au 80mm, iar până la recoltare merele se vor mai mări în volum. De obicei, recoltarea se realizează în a treia decadă a lunii august, 2021 fiind un an atipic a contribuit la prelungirea perioadei cu aproape 2 săptămâni”, ne-a spus Igor Ivanov.

Soiul este solicitat pe piețele europene și cele din Orientul Mijlociu. În zonă mai sunt pomicultori care au optat pentru acesta, astfel că vor putea forma loturi uniforme pentru export.

Portaltoiul ales este tradiționalul M9, iar distanța de plantare a pomilor 3,5×0,8 m.

Secretul obținerii unor fructe conform cerințelor, potrivit lui Igor Ivanov, constă în a planta material săditor de calitate și a-l îngriji corespunzător.

„La înființarea livezii au fost administrate aproximativ 20 de tone de gunoi de grajd la hectar și a câte 150 de grame de îngrășăminte cu NPK la fiecare pom. Din lucrările realizate în acest sezon a fost o rărire chimică, iar ulterior una manuală, fiind lăsate într-un final 5-6 mere pe pom. Pe parcursul sezonului, în luna iulie, a fost realizată o tăiere pentru scurtarea ramurilor laterale și o fertilizare cu calciu+azot+fosfor în luna mai, în cantitate de 50 kg la hectar”.

Merele au aceeași formă sferică ca soiurile Gala obișnuite. Colorarea timpurie și unică a merelor Dark Baron face posibilă cultivarea lor în zone climatice în care condițiile fac dificilă obținerea colorării corespunzătoare a fructelor.

„Am ales un polenizator sălbatic, plantat în cantitate de 10% din numărul total de pomi. Am prevăzut protejarea pomilor de grindină. Înierbarea, fiind primul an de vegetație, este realizată peste un rând, iar primăvara vom înierba toată suprafața”.

‹ adv ›

În acest an, fermierul estimează o recoltă de până la 2 tone de mere per hectar. În total, a plantat 4 hectare de măr de soiul Gala Dark Baron.

‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›