sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeImexagro a organizat o serie de seminare cu recomandări pentru noul sezon

Imexagro a organizat o serie de seminare cu recomandări pentru noul sezon

Recomandate

În mai puțin de o lună va începe primăvara, iar odată cu aceasta și munca mai activă a fermierilor în câmp.

Ținând cont de condițiile climaterice din anul 2022, dar și de temperaturile înalte înregistrate pe parcursul iernii, compania Imexagro a hotărât să organizeze o serie de seminare, în diferite regiuni ale țării, unde s-au întâlnit cu peste 400 de fermieri și au abordat cele mai stringente probleme ale sezonului curent. 

În mare parte, s-a discutat despre tehnologia de cultivare a rapiței de toamnă în perioada primăvară-vară, reieșind din condițiile climaterice curente, aspecte de bază ale tehnologiei de cultivare a grâului de toamnă, s-au oferit recomandări valoroase pentru creșterea culturilor din prima grupă și a fost prezentat portofoliul de produse al companiei. 

La data de 3 februarie, Imexagro a încheiat seria de întâlniri cu agricultorii în orașul Bălți, unde au fost prezenți peste 150 de producători agricoli, care au comunicat că, deși provocările cu care s-au confruntat i-au pus la mare încercare, alături de parteneri precum Imexagro, se simt în siguranță și speră că, datorită recomandărilor specialiștilor vor reuși să obțină recolte și profit.

Oleg Scutari, directorul general al companiei Imexagro, a menționat în discursul său că, și pentru anul curent, rămâne o prioritate de a fi alături de partenerii lor – agricultorii, astfel ca împreună să obțină recolte înalte și stabile.  

„Lansăm campania de primăvară pentru culturile cerealiere și la Bălți și ne bucurăm că au fost prezenți peste 150 de fermieri din nordul țării. Compania noastră a fost și va fi mereu alături de partenerii săi – agricultorii, dar mai ales în această perioadă destul de complicată în care ne aflăm.
În cadrul întâlnirii, am prezentat cele mai bune tehnologii de producere atât a rapiței de toamnă, cât și a culturilor din prima grupă. Imexagro, și în continuare, va fi alături de producătorii agricoli din țară cu produse de cea mai înaltă calitate pentru a face față tuturor provocărilor, dar și pentru a obține rezultate pe măsură. Doar o altfel de abordare poate aduce succes. Pe parcursul ultimilor ani, ne-am asumat, alături fermieri, toate provocările și am identificat soluții care au adus recolte, datorită încrederii și cooperării pe care am avut-o”. 

Vasile Macari, director vânzări, a explicat că prin intermediul întâlnirilor, organizate în diferite regiuni ale țării, și-au propus să discute cu fermieri despre provocările din anul curent, pornind de la condițiile meteo din acest an. 

„Am reușit să adunăm în total, la toate seminarele, peste 400 de fermieri, care au dorit să cunoască cât mai multă informație despre o agricultură profitabilă, corectă, practicată în țara noastră. Așa cum agricultura prezentului, dar și cea a viitorului, nu poate avea rezultate remarcabile fără o simbioză dintre utilizarea produselor inovative și respectarea tehnologiilor tradiționale din fiecare fermă.
Totodată, am ținut să arătăm fermierilor tehnologiile corecte, ce pot fi aplicate în fiecare zonă agricolă din Republica Moldova, am vorbit despre produsele noi, ce se regăsesc în portofoliul nostru. Am atras atenția și asupra tehnologiilor cât mai adaptate și am încercat să expunem informația pe care am reușit să o sintetizăm pe parcursul anilor. Urmează, deja, să fim cât mai aproape de partenerii noștri prin intermediul echipei”. 

Vasile Macari a menționat că Imexagro dispune de mai multe produse noi, dar și colaborări cu companii cunoscute la nivel mondial.

„Dar cea mai importantă parte a prezentărilor a fost totuși, tehnologia pe care o recomandăm. Cred că, în contextul provocărilor din ultimii ani, cel mai bun îndemn pentru fermierii ar fi să coopereze cu companii puternice, așa cum este Imexagro, pentru a obține rezultate și profit”. 

Ghenadii Cavaliov, departamentul marketing, a prezentat o serie de recomandări referitor la problemele cu care se confruntă sau se vor confrunta imediat ce vor ieși în câmp, odată cu sosirea primăverii. 

„Am atras o atenție deosebită la condițiile de iernare a culturilor de toamnă, cum ar fi rapița și grâul. Am discutat despre tehnologii și tratamente pe care trebuie să le aplice producătorii. Am reamintit despre principalele produse din portofoliul companiei, ce pot fi utilizate în diverse situații.

Fiecare an este diferit și toate acțiunile pe care le vor întreprinde fermierii trebuie să pornească de la condițiile meteo, ce se vor înregistra în perioada următoare. Iată de ce atragem atenția asupra produselor noi care au fost incluse în portofoliu, dar și asupra cele care deja și-au demonstrat eficiența cum ar fi Status Grand, Organsa SC, etc. La fel, am informat și despre hibrizii noi. Pe parcursul seminarului,  producătorii agricoli au adresat întrebări legate de sistemul No-till, inclusiv despre lupta cu buruienile. Am oferit consultanță pentru fiecare întrebare în parte”. 

Academicianul Mihail Vronschih, specialist în protecția plantelor, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a remarcat că, anul 2022 a fost un an cu o secetă catastrofală, chiar dacă în diferite regiuni situația a fost diferită, totuși, s-a înregistrat un deficit de precipitații foarte mare.

Astfel că, dacă în cazul grâului și orzului au fost recolte cât de cât mici, atunci în cazul porumbului, florii-soarelui și sfeclei pentru zahăr situația a fost mult mai dramatică. 

Academicianul a atras atenția asupra faptului că, în asemenea condiții, fermierii trebuie să fie atenți la termenul optim de însămânțare, pentru a utiliza cât mai efectiv umiditatea care se va acumula.

La fel de importantă este și densitatea de semănat, soiul sau hibridul ales, lupta cu buruienile, în mod prioritar buruienile multianuale (pălămida), dar și alte aspecte de importanță.

Fermierii prezenți la eveniment au apreciat informațiile expuse și au remarcat că, datorită implicării specialiștilor din cadrul companiei Imexagro s-au convins de eficiența mai multor produse din portofoliu, iar în anul curent vor rămâne fideli și vor aplica tehnologiile recomandate. 

Serghei Ivanov, administratorul SRL ProFarm Invest din satul Pârlița, raionul Fălești, a spus că, cu Imexagro are o colaborare care a început în anul 2019 și chiar dacă la început a fost destul de timidă, în toamna anului 2022 a deschis un demo centru, unde implementează tehnologiile și modalitatea de creștere a culturilor agricole cu suportul didactic, informațional din partea agronomilor de la Imexagro. 

„Ca suprafață administrăm 720 de hectare de teren agricol și 14 ha de livezi. Aplicăm o gamă largă de produse de la Imexagro, printre care pot să spun că ne-a cucerit insecticidul sistemic Organsa SC și adjuvantul Bioton SL, care se caracterizează printr-un raport foarte bun, în ceea ce ține de preț-calitate, mai ales având în vedere că este pe bază de silicon și nu pe bază de alcool.
Am folosit și îngrășăminte, dar și semințe din portofoliul acestei companii. În anul curent, vom testa câțiva hibrizi de floarea-soarelui, grâu și orz. Cred că anul 2023, va fi un an decisiv pentru toți agricultorii, un an în care, din păcate, noi suntem între „ciocan și nicovală”, în sensul că inputurile sunt foarte scumpe, iar producția este în continuă scădere. Anul acesta vor ieși acei care vor investi și vor putea obține un sinecost mic, dar acest sinecost mic nu va fi obținut din reducerea sau excluderea unor tratamente, ci din aplicarea exactă a ceea ce este nevoie la timpul potrivit, pentru a avea un efect major”. 

Valerian Pîrău, agronomul gospodăriei Agropopuros din satul Mărăndeni, raionul Fălești, a constat că, de mai bine de doi ani colaborează cu Imexagro, când au organizat câmpul de demonstrație a culturilor cerealiere. 

„Pe această platformă au fost testate o gamă mare de produse pe care le are în distribuție Imexagro. Am aplicat la grâul de toamnă Status Grand, Orfeu pentru tratarea semințelor, Global SL la erbicidarea florii-soarelui. Toate aceste produse s-au arătat foarte bine, astfel că am obținut rezultate bune. Vom continua să colaborăm cu Imexagro, deoarece sunt niște parteneri de încredere, întotdeauna au venit cu un sfat și un ajutor la provocările din câmp.

În cadrul seminarului am avut posibilitatea să ascultăm informații noi, utile atât despre produsele chimice care apar pe piață, cât și despre cele mai vechi pe care le aplicăm în câmpurile noastre și de eficiența cărora deja ne-am convins. Totodată, recomandăm și colegilor, care nu au folosit produsele companiei, să le testeze și să se convingă de eficiența lor. În anul trecut, câmpul cu grâu a fost, în totalitate, prelucrat cu produse de la Imexagro și, față de alte câmpuri, am obținut rezultate destul de îmbucurătoare. Sperăm că, anul curent va fi unul cu mult mai bun decât 2022, datorită precipitațiilor care s-au înregistrat inclusiv pe parcursul toamnei”. 

Sergiu Marandiuc, SRL Alodiu Nord, raionul Sângerei, susține că pe parcursul ultimilor patru ani au conlucrat cu Imexagro și au avut diferite provocări, inclusiv anul 2020 – 2021. 

„Pe parcursul acestor ani, compania a avut o atitudine corectă, prietenoasă cu noi, ne-au înțeles problemele și împreună am găsit soluțiile cele mai bune pentru a face față greutăților. Suntem mulțumiți de atitudinea pe care au avut-o, ceea ce ne face să avem încredere în această companie. Este binecunoscut faptul că, mai ales în agricultură, rezultatele nu se pot obține doar într-un singur an, este nevoie de timp ca tehnologiile aplicate să arate rezultate. Dacă după anul 2020 ne gândeam că acesta a fost unul dintre cei mai complicați ani, atunci 2022 ne-a arătat că poate fi și mai greu, pornind de la condițiile climaterice, războiul din țara vecină și doar datorită parteneriatului cu Imexagro, am putut depăși încercările și face agricultură. Cu ajutorul lor putem să ne gândim la aplicarea tehnologiilor noi, deoarece, în condițiile climaterice curente, doar aplicarea lor poate aduce rezultate.

Cred că anul 2023, va fi la fel unul provocator, având în vedere condițiile din toamnă, dar și temperaturile înalte din ianuarie, care nu înseamnă altceva decât probleme cu dezvoltarea dăunătorilor, dar și a altor boli. Trebuie să atragem o atenție deosebită la cheltuielile pe care le facem, pentru a nu ajunge la faliment. Pornind de la faptul că, agricultura nu stă pe loc, informațiile care ne sunt prezentate în cadrul seminarelor sunt de mare folos. Astfel, noi creștem și ne dezvoltăm pentru a obține recolte și profit. Apreciez că, Imexagro are o echipă de specialiști calificați care ne sunt alături și ne ajută”. 

La final, compania Imexagro a premiat fermierii care au răspuns corect la întrebările despre produsele din portofoliu. 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale