‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 17 mai, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn cadrul Concursului FIEB-UTM au fost premiate Cele mai bune planuri de afaceri

În cadrul Concursului FIEB-UTM au fost premiate Cele mai bune planuri de afaceri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Departamentul Economie și Management, Facultatea Inginerie Economică și Business din cadrul Universității Tehnică a Moldovei anunță rezultatele Concursului Național al Planurilor de Afaceri „Competitivitatea și Inovațiile în Dezvoltarea Afacerilor pentru Tineri”.

Concursul este organizat în cadrul proiectului Erasmus+ „Skills4future – Developing and improving the STEAM skills of students and teachers for curriculum innovation and sustainable development of higher education institutions and local businesses” – o rampă de lansare pentru viitorii lideri de afaceri.

A doua ediție a concursului, dedicată jubileului de 60 de ani al UTM, și-a propus să dezvolte și să promoveze talentele antreprenoriale ale studenților și masteranzilor, avându-i în calitate de coordonator al proiectului STEAM pe conf. univ., dr. hab. Elena FLEACĂ, Universitatea POLITEHNICA din București, coordonator instituțional al proiectului – pe  prof. univ., dr. hab. Aurelia LITVIN, UTM.

În deschiderea festivă a evenimentului, prorectorul UTM pentru cercetare și doctorat, prof. univ., dr. hab. Vasile TRONCIU, a evidențiat importanța acestui concurs în dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor și  necesitatea implicării lor în elaborarea unor planuri de afaceri solide și viabile din punct de vedere comercial.

Prezentarea la concurs a 22 planuri de afaceri și participarea numeroasă a studenților din diverse universități și colegii cu profil economic –

 • Universitatea Tehnică a Moldovei
 • Academia de Studii Economice din Moldova
 • Universitatea de Stat din Moldova
 • Universitatea „Alecu Russo” din Bălți
 • Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul
 • Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul;

reflectă interesul crescut pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale și pentru explorarea oportunităților de afaceri.

‹ adv ›

Eforturile participanților au fost apreciate de către juriul concursului, constituit din parteneri europeni ai proiectului STEAM, precum și de sponsorii evenimentului:

 • univ., dr. hab. Elena FLEACĂ, Universitatea POLITEHNICA din București, România
 • univ., dr. hab. Andrzej MARCINKOWSKI, Universitatea Tehnică din Lodz, Polonia
 • Sorin BURLACU, Academia de Studii Economice, București, România
 • Alexander PICKER, președinte BC Moldindconbank SA,
 • Corneliu IOVU, șef departament creditare, compania OCN „Prima Finanțare” SRL;

care au menționat că selectarea celor mai bune planuri de afaceri este o recunoaștere a efortului asiduu și a creativității autorilor acestora.

La nivel de facultate, motorul și puntea de legătură cu mediul de afaceri din Republica Moldova în organizarea concursului a fost doamna decană a FIEB Stela CUCOȘ, șefa departamentului Economie și Management, conf. univ., dr. Rina ȚURCAN și conf. univ., dr. Andrei ZBANCĂ.

‹ adv ›

În cadrul concursului au fost prezentate planuri de afaceri privind diverse domenii de activitate, cu un înalt grad de originalitate, care necesită un anumit nivel de resurse pentru implementare, însă comun pentru toate este dorința arzătoare de a face mediul de afaceri din Republica Moldova mai sustenabil și de a se alinia la Obiectivele Dezvoltării Durabile.

Planurile de afaceri prezentate au fost divizate în funcție de impactul acestora pe dimensiune economică, socială și de mediu, astfel încât pe fiecare dintre aceste dimensiuni au fost evidențiate locurile și datorită sponsorilor evenimentului a fost posibilă nominalizarea și premierea celor mai apreciate planuri de afaceri.

Locul I a revenit autorilor planului de afaceri „InTouch” pe dimensiunea Mediu – POCIUMBAN Nicoleta, CAPMARI Cătălin, LAȘCO Dina, ROMAN Daniela, ALCAZ Alex, MOLDOVANU Andreea, GROZAVU Vasile, CĂPĂȚINĂ Nichita, studenții programului Business și Administrare, Universitatea Tehnică a Moldovei, premiați cu 5,0 mii de lei.

Locul II a fost acordat autorilor planului de afaceri „WeDecide” pe dimensiunea Socială  – FLOREA Adrian, VULPE Laura, ȘTIRBU Mădălina, SEINIC Cristian, NUNU Gabriela, Universitatea de Stat din Moldova, premiați cu 3,0 mii lei.

Locul III a fost acordat autorilor planului de afaceri „Launch of а milk processing line” pe dimensiunea Economică – GARBUZ Victor, CHIRILENCO Aculina, РАNЕА Eduard, MUNTEANU Elena, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, premiați cu 2,0 mii lei.

Totodată, comitetul organizatoric a premiat planurile de afaceri care s-au evidențiat prin criterii specifice:

 • cea mai originală idee de afacere – 2,0 mii lei,
 • cel mai inovativ și digitalizată idee de afacere – 2,0 mii lei,
 • cea mai complexă idee de afacere cu integrare în lanțul valoric a produselor – 2,0 mii lei,
 • cea mai simplă idee de afaceri de implementat – 2,0 mii lei,
 • cea mai inofensivă și prietenoasă mediului idee de afacere – 2,0 mii lei.

Potrivit organizatorilor, acest concurs este esențial din mai multe motive:

Dezvoltarea competențelor antreprenoriale: Concursul oferă studenților posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de elaborare a planurilor de afaceri, de a analiza piața și de a-și prezenta ideile în mod convingător.

Promovarea talentelor: Concursul reprezintă o platformă pentru ca studenții talentați să-și prezinte ideile inovatoare și să obțină recunoaștere pentru efortul depus.

Crearea de relații și parteneriate: Concursul facilitează crearea de relații și parteneriate între studenți, universități și mediul de afaceri.

Concursul Național al Planurilor de Afaceri constituie un pilon fundamental în formarea viitoarelor generații de antreprenori, oferindu-le participanților nu doar oportunitatea de a-și demonstra creativitatea și abilitățile practice, ci și de a pune bazele unei viitoare cariere de succes în domeniul afacerilor.

Sponsorii oficiali ai Concursului B.C. „Moldindconbank” SA și OCN „Prima Finanțare” SRL.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›