‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 20 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn nordul țării au fost depistate două cazuri de pestă porcină

În nordul țării au fost depistate două cazuri de pestă porcină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi despre identificarea a două cazuri de pestă porcină africană înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, transmite moldpres.md.

Potrivit instituţiei, în perioada 8-15 martie 2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două cazuri de pestă porcină africană (PPA): un caz la un porc domestic, în raionul Dondușeni, localitatea Codrenii Noi și un alt caz la un mistreț, în raionul Briceni, comuna Bogdănești.

În legătură cu situația creată, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în regim de urgență și a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

 „Pentru moment, se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focar și este stabilită zona infectată. Totodată, specialiștii verifică mișcarea animalelor pe teritoriul țării, realizează screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți, dezinfecție și deratizare”, explică ANSA.  

Conform ANSA, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale din raioanele Donduşeni şi Briceni către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

„Solicităm cetățenilor să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate, precum și produse alimentare din carne de porc din țările vecine. Acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, a atenţionat sursa citată.

În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii ale căror animale au fost identificate și înregistrate, în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară.

‹ adv ›

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

De la începutul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate, în total, cinci focare de Pestă porcină africană: patru au fost depistate la mistreți și un caz la un porc domestic.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›