‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 26 februarie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn raionul Drochia a fost depistat un caz de rabie la bovine

În raionul Drochia a fost depistat un caz de rabie la bovine

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi că în localitatea Șuri, raionul Drochia, a fost înregistrat un caz de rabie la o bovină, notează moldpres.md.

„Pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 16-28 noiembrie, a fost înregistrat un caz de rabie la o bovină din localitatea Șuri, raionul Drochia. Cadavrul bovinei afectate de rabie a fost nimicit conform procedurilor, iar animalele din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice”, explică ANSA.

Potrivit instituţiei, pentru moment, sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală.

Rabia (Turbarea) este o boală infecţioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte.

Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat (animalele elimină virusul cu 10 – 14 zile înainte de debutul clinic al bolii).

Transmiterea bolii se mai face prin zgârietură, pe cale respiratorie de la lilieci (în cazul explorării unor peșteri), transplacentar, accidental, în laboratoare.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii