Întrepinderea spaniolă Agrícola General del Sureste (AGS), a cărei director este Joaquín Ignacio Martínez Moreno aplică ozon pentru a dezinfecta solul şi sunt primii din Murcia şi Castilla la Mancha ce au pus în practică această metodă, scrie fruit-inform.com.
La elaborarea acestui model întreprinderea a lucrat 2 ani de zile. Anul trecut, a fost aplicată în 16 gospodării din Murcia, iar în acest an, până în luna aprilie, deja în 17 gospodării, ceea ce demonstrează un potenţial deosebit a acestui tip de dezinfecţie.
După spusele lui J. Moreno, dezinfectarea solului cu ozon este o metodă biologică. Până acum, au fost aplicate doar metode chimice. Unica formă non-chimică era solarizarea solului, însă aceasta necesita o cantitate mare de peliculă, apă şi îngrăşăminte pentru menţinerea temperaturii înalte în timpul procesului. Pelicula se utilizează şi în timpul dezinfecţiei chimice pentru a preveni volatilizarea vaporilor de dezinfectanţi.
Atât dezinfecția chimică, cât și solarizarea trebuie să fie finalizate cu 1-2 luni înainte de plantarea răsadului, astfel aceste metode sunt potrivite pentru plantele perene deja plantate citrice, viță de vie, măsline și migdale. Tipul de dezinfecţie cu ozon e deja certificată în SUA şi UE, pentru aplicarea ei în producerea ecologic pură.
La fel, poate fi aplicată în plantaţiile cu sistem de irigare, ceea ce constituie un avantaj în comparaţie cu celelalte metode. În acest caz, ozonul se injectează în apa pentru udat, atât la sistemele de irigare prin picurare cât şi prin aspersiune, ajungând cu apa în sol distruge toate microorganismele – bacterii, ciuperci, nematozi.
Comentarii