‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 22 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Ucraina cojile de floarea soarelui devin mai solicitate decât miezul

În Ucraina cojile de floarea soarelui devin mai solicitate decât miezul

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii din regiunea Herson se confruntă cu un paradox: cererea de resturi de la prelucrarea florii soarelui este mai înaltă decât cea pentru semințele sale. Cumpărători merg la toate întreprinderile agricole locale şi cumpără cojile cu preţul de 500-1500 grivne per tonă , iar semințele sunt vândute cu 10,6-10,8 grivne/kilogram.

În anii precedenţi cojile erau aruncate, iar acum au devenit o materie primă prețioasă pentru producerea peleţilor sau bricheţilor de combustibil. Producția lor crește rapid, afirmă producătorii.

Conform Departamentului Principal de Statistică din Herson, de la începutul anului, volumele de combustibil produse au crescut cu 80% datorită cererii mari stabile, ajungând la 1363 tone.

Din cauza lipsei accentuate de resturi de lemn în zonele de stepă, se caută alte surse de materie primă pentru combustibil: trestia, frunzele căzute, iar una dintre firmele din Novaia Kahovka chiar a început să colecteze resturile rămase după tăierile în verde şi uscat la viţa de vie.

Prin urmare, fostul „gunoi” de la floarea-soarelui a început să fie solicitat, deoarece are o valoare calorică mare și arde bine în cazane și cuptoare. Anul acesta, se presupune că, va fi suficientă materie primă. Conform informațiilor Departamentului de Dezvoltare Agro-Industrială a Administrației Regionale din Herson, de la începutul sezonului de recoltare a florii soarelui a fost înregistrată o productivitate de 1,14 tone/hectar, ceea ce reprezintă cu 0,12 tone mai mult decât în anul trecut.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›