‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 24 iunie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎncă o categorie de fermieri vor putea beneficia de ajutor sub formă de motorină

Încă o categorie de fermieri vor putea beneficia de ajutor sub formă de motorină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Lista culturilor de fitotehnie eligibile pentru a beneficia de ajutorul extern sub formă de motorină destinat fermierilor afectați de seceta din anul 2022 va fi completată.

Pe agenda ședinței secretarilor generali este inclus proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 603/2023 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2022.

Astfel, fermierii mici și micro care au cultivat floarea-soarelui pe parcursul anului 2022 și au avut de suferit de pe urma secetei vor fi eligbili pentru a beneficia de ajutorul extern sub formă de motorină.

După cum se menționează în nota proiectului, recepționarea cererilor și calcularea cuantumului de motorină în funcție de gradul de afectare, vor stimula fermierii să cultive în continuare floarea soarelui, care are o influență la formarea listei de produse social importante prin obținerea materiei prime pentru uleiul de floarea soarelui și ar facilita situația financiară precară a acestora.

În cazul aplicării coeficientului de categorisire deja aprobat, aceste ajutoare sub formă de motorină ar facilita inițierea de prelucrare și condiționare a circa 112 mii ha de terenuri.

Conform datelor operative colectate de către subdiviziunile responsabile de domeniul agricol al APL, suprafețele afectate de secetă au însumat circa 324 mii ha, dintre care circa 165 mii ha cu floarea soarelui au fost afectate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›