Prețurile globale ale alimentelor au crescut ușor în luna septembrie, deoarece prețurile mai ferme la uleiurile vegetale și într-o măsură mai mică cele la produsele lactate au compensat scăderea prețurilor la boabele de cereale de uz curent.
Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a înregistrat o valoare medie de 178,4 pentru luna septembrie, în creștere cu 0,8 la sută față de luna august, marcând o creștere de 4,3 la sută față de anul precedent.
Indicele FAO pentru prețurile alimentelor măsoară schimbările lunare la prețurile internaționale pentru un coș de produse alimentare.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 4,6%, determinat în principal de uleiul de palmier, deși au crescut de asemenea și valorile pentru uleiurile de soia, rapiță și floarea-soarelui.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 2,1% față de luna august, determinat de prețurile untului și a brânzeturilor, într-o perioadă cu o ofertă limitată de aprovizionare în Australia, Noua Zeelandă și în Uniunea Europeană. Prețurile la carne au rămas în general neschimbate.
Pentru prețurile la cereale indicele FAO a scăzut cu 1,0%, deoarece cotațiile la porumb și grâu au scăzut în concordanță cu perspectivele puternice de aprovizionare și de recoltare. FAO se așteaptă ca sezonul de cultivare actual să producă o recoltă record de cereale la nivel mondial.
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a rămas neschimbat pentru această lună, însă a fost cu aproximativ 33% mai mic decât cel înregistrat în anul precedent – un declin datorat unei supra aprovizionări a piețelor mondiale și unei încetiniri a cererii.
Comentarii