‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIndicele FAO pentru prețurile la alimente scade în iunie pentru prima dată în 2018

Indicele FAO pentru prețurile la alimente scade în iunie pentru prima dată în 2018

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile la nivel internațional pentru produsele alimentare agricole au scăzut în iunie pentru prima dată de la începutul anului 2018, întrucât tensiunile din comerț au afectat piețele alimentare globale inclusiv perspectivele globale de producție.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat o medie de 173,7 puncte în luna iunie, în scădere cu 1,3% față de nivelul din luna mai. Declinul a fost determinat în primul rând de cotații de referință mai mici pentru grâu, porumb și uleiurile vegetale, inclusiv cele obținute din soia.

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 3,7% în cursul lunii. În ciuda înrăutățirii generale a perspectivelor de producție a principalelor tipuri de cereale, s-au înregistrat scăderi relativ drastice ale prețurilor internaționale la porumb și grâu din cauza tensiunilor comerciale puternice. Prețurile la orez au crescut.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,0% față de luna mai, înregistrând nivelul minim din ultimele 29 de luni.

Au scăzut prețurile la uleiul de palmier, soia și floarea-soarelui.

‹ adv ›

Tensiunile comerciale intensificate între Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză au influențat major prețurile de export la produsele din State, în special la soia, iar întărirea dolarului a influențat scăderea și mai dramatic a prețurilor.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 0,9%, în condițiile în care prețurile mai scăzute pentru brânzeturi – reflectând disponibilitățile de export mai mari în Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii – au compensat creșterea prețurilor la laptele praf degresat.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 0,3% față de luna mai, determinat de o creștere a valorilor la carnea de ovine și de porc.

‹ adv ›

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 1,2%, reversând șase scăderi lunare consecutive, în principal datorită îngrijorării privind condițiile meteo secetoase din Brazilia, cea mai mare țară producătoare și exportatoare de zahăr din lume, care ar afecta negativ plantațiile și producția de trestie de zahăr.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii